Akcie, měny & názory Petra Zahradníka: První krok k revoluci

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise
2
Fotogalerie

Aniž bychom chtěli bezdůvodně sklouzávat k nadneseným výrazům, lze zřejmě konstatovat, že návrh na zavedení nástroje New Generation EU může znamenat revoluci v dosavadním pojímání hlavního proudu financování EU.

Ne až tak svým objemem, kdy 750 miliard eur představuje 4,1 procenta HDP EU z roku 2019, ale způsobem získání těchto zdrojů i jejich použitím – inovátorským přístupem k zajišťování společných unijních finančních potřeb.

A lze jít ještě podstatně dál - s přínosem pro evropské finanční trhy, pro investiční potřeby unie narušené pandemickou epizodou i pro zlepšení jejího dobrého jména, které v uplynulých měsících spíše utrpělo. Ještě nikdy v historii nebyly společné zdroje EU opatřeny cestou emise unijních dluhopisů, za které se celá EU zaručí. To je v současnosti jediný představitelný a prakticky proveditelný kompromis.

Zatím se jedná pouze o myšlenkový koncept Evropské komise a nic jiného než návrh, který bude schvalován standardní legislativní procedurou. Klíčovou zatěžkávací zkouškou pro něj bude červnový summit Evropské rady; ten otestuje šance jeho konečného přijetí. Své slovo bude mít i Evropský parlament.

Nově vytvořený nástroj ve srovnatelném čase povede přibližně ke zdvojnásobení prostředků, které bude mít posílený finanční rámec k dispozici. To slibuje v dosavadním vnímání rozpočtové politiky EU dost průlomovou změnu; ale potřeba toto udělat v ještě větším rozsahu nepochybně existuje. Bude záležet především na šéfech členských států, zda si tuto potřebu uvědomují a budou schopni se shodnout na její podobě. Jen tehdy bude možné označit i budoucí Rozpočty EU za akceschopné, flexibilní a dostatečně robustní.

Autor je ekonom České spořitelny