Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: Banky se dostaly do křížové palby

Zásadní problémy bankovního sektoru jsou dva: úrokové sazby a hříchy proti regulaci. (ilustrační foto)

Zásadní problémy bankovního sektoru jsou dva: úrokové sazby a hříchy proti regulaci. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Americký bankovní obr JPMorgan Chase patří ke světovým bankám, které čelí podezření, že se bezmála po dvě desetiletí podílely na nezákonných operacích.
Rovněž Deutsche Bank je nově podezřelá z nezákonných operací.
Extrémně nízké úrokové sazby výrazně doléhají na klíčový zdroj bankovních zisků, a ještě alespoň několik následujících let se na tom nic nezmění. (ilustrační foto)
Také banka HSBC patří k světovým finančním domům, jež čelí podezření, že se bezmála po dvě desetiletí podílely na nezákonných operacích.
5
Fotogalerie

Bankovní sektor je už delší dobu v nemilosti investorů. Zvláště v případě západní Evropy už můžeme hovořit o mnohaletém poklesu cen akcií, které, kdykoli se zvedly, byly znovu zatlačeny ještě níže.

Po letošním úderu koronakrize se už banky nezvedly skoro vůbec. A do toho přichází nová rána. Zprávy o tom, že se banky jako JPMorgan Chase, HSBC nebo Deutsche Bank bezmála po dvě desetiletí podílely na nezákonných operacích za zhruba dva biliony dolarů, otevírají staré rány, které mohou velké bankovní domy z Evropské unie, Velké Británie i Spojených států znovu hodně bolet na pokutách.

Sektor se potýká s různými výzvami, jako jsou například expozice na dluhopisy problémových zemí, hrozba ztrát z úvěrů kvůli koronaviru nebo třeba těsnější konkurence nebankovních technologických firem. Zásadní problémy jsou však dva: úrokové sazby a hříchy proti regulaci.

První problém se už stal dlouhodobým. Extrémně nízké úrokové sazby výrazně doléhají na klíčový zdroj bankovních zisků, a ještě alespoň několik následujících let se na tom nic nezmění. Zvláště eurozóna vypadá, že na vysvobození z tohoto režimu bude čekat dlouho.

A druhý problém se už také stává koloritem bankovního sektoru. Pokut za porušování sankcí vůči zemím i jednotlivcům, za praní peněz či za manipulace s trhem bylo od finanční krize uděleno nebývale hodně. A bolestivých. Nejnovější kauza má obrovské rozměry a její rozplétání zabere hodně času. A levné bankovní akcie budou hledat důvěru investorů zase o něco hůře.

Autor je hlavní analytik Patria Finance