Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: Kanonáda prázdných zásobníků

Záplava levných peněz má především zabránit nejhoršímu kolapsu

Záplava levných peněz má především zabránit nejhoršímu kolapsu Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka
2
Fotogalerie

Během uplynulých let mi klienti často kladli otázky týkající se budoucích krizí. Co budou dělat centrální banky a vlády, když jejich zásobníky jsou v podstatě prázdné? Odpověď poskytly poslední měsíce – i z prázdných zásobníků se dá střílet jako o život.

Jednou z věcí, které nám dala do vínku minulá krize, bylo obrovské využití dříve spícího arzenálu centrálních bank. Vyšlo to, hlavní nebezpečí byla odvrácena, a tak nyní střílíme už bez váhání rovnou velkými kalibry.

Na jiné poselství z minulé krize se však zapomíná: záplava levných peněz má především zabránit nejhoršímu kolapsu a poskytnout čas k trvalejšímu řešení. Tím jsou strukturální reformy tlumící nerovnováhy a posilující růst produktivity. Zde zůstal západní svět i po dlouhém období konjunktury přinejlepším na půl cesty. Nová krize přišla, ještě než ta předchozí byla úplně vyřešena. Taková italská ekonomika se za dlouhých deset let ani nedokázala vrátit na předkrizovou úroveň a už má kvůli koronaviru znovu spadnout o 10 procent.

Nedělám si iluze. Až se to nejhorší přežene, díky levným penězům bude motivace k reformám opět slabá a centrální banky budou čelit těžko řešitelnému úkolu, jak ze současných opatření vycouvat. A vy se znovu budete ptát, čím se bude bojovat proti příští krizi. 

Autor je hlavní analytik Patria Finance