Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: V zajetí délek a tvarů

Češi vzali útokem hobbymarkety

Češi vzali útokem hobbymarkety Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Češi vzali útokem hobbymarkety
Na zdlouhavé povolování staveb si čeští stavaři stěžují dlouhodobě. V posledních týdnech je situace kvůli nouzovému stavu ještě horší než obvykle.
3
Fotogalerie

Akcie se do značné míry vzpamatovaly, když je recese světové ekonomiky ještě v počátcích a její délka i tvar jsou nejasné. V zásadě to není nic divného, trhy hledí vždy hodně do budoucnosti, tentokrát je ale všechno přece jen rychlejší a probíhající problémy se začaly přehlížet s velkým předstihem.

Vývoj nákazy koronavirem má svou nejhorší fázi za sebou a na trzích se jednoznačně sází na rychlé obnovení ekonomiky po výpadku trvajícím maximálně pár měsíců. Data z Číny to jenom podporují, jenže na Západě bude návrat asi komplikovanější. Některá omezení budou zřejmě muset trvat déle a není jasné, jak moc budou ekonomiky dusit.

Nové statistiky budou ukazovat pokles spotřebitelské poptávky, doloží útlum výroby a přes veškerou snahu nezůstane ušetřena zaměstnanost, jejímž snižováním firmy budou škrtat náklady. Finanční trhy to nerozhází, ovšem pod jednou podmínkou.

Zprávy nesmějí narušit představy o rychlém návratu aktivity. Nebezpečím pro investory proto není pád do recese, ale případné signály, že se odeznívá ní protáhne, že protivirová opatření neumožní opětovný plný rozjezd, a především že se firmy či spotřebitelé začínají připravovat na pomalý pokrizový růst. Zkrátka že se nedá sázet na oživení tvaru V.

Autor je hlavní analytik Patria Finance