Bohumil Pečinka: Války bez důsledků

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka při mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka při mimořádné schůzi Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo Zdroj: ctk

Kdyby se v jakýchkoli západních médiích objevila zpráva, že vicepremiér a předseda vládní strany podává trestní oznámení na premiéra a předsedu jiné vládní strany, znamenalo by to jediné: padne vláda. Ne tak u nás.

Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem včera podalo podnět orgánům činným v trestním řízení, aby prověřily finanční transakce, které ministerstvo provedlo v době, kdy mu šéfoval Bohuslav Sobotka.

Výsledek? Vládní koalice bude pokračovat, jen se ještě zostří její vnitřní vztahy. Důvod? Hlavní politické soupeření se dnes v Česku neodehrává mezi vládou a opozicí, ale uvnitř vládní koalice. V ní spolu obě hlavní strany soupeří před volbami nejprve krajskými a chvíli nato sněmovními. Je to zákon akce a reakce.

Jedna ze stran vždy udělá proti té druhé výpad a zvedne laťku možného. Postižená strana jde v reakci ještě o něco dál. Když nedávno ČSSD přišla se sérií protibabišovských paragrafů, reagovalo ANO zpochybňováním privatizace OKD, nebo, jako nyní, transakcemi, které se odehrály na ministerstvu financí před více než deseti lety.

Není to osobní

Účelovost se žádná ze stran ani nesnaží skrývat. Konflikty mezi Babišem a Sobotkou však nemají osobní povahu, ale hlubší zájmové a politické pozadí. Před oběma stranami stojí tento a příští rok dvoje důležité volby, které přepíšou politickou mapu na pár let dopředu.

A podle průzkumů ANO se stala věc v polistopadové politice nevídaná. Za dva a půl roku od voleb do sněmovny se voličstvo Babišovy strany obměnilo téměř z 50 procent. V absolutních číslech se zvýšil počet voličů, ale současně by pro babišovce častěji hlasovali někdejší voliči středu a levice v čele s ČSSD.

Sociální demokracie na to není schopna reagovat. Někteří její ministři představují veřejnosti různé pokrokářské zákony, které se totálně míjejí s názory tradičních voličů. To krizi ČSSD jen prohlubuje. Tendenci přejít k ANO navíc u voličů posiluje fakt, že Babiš má nepsaný pakt o spolupráci s prezidentem Zemanem.

Toto spojenectví, podle stejných průzkumů, podporují dva ze tří stoupenců obou politiků. Babiš tím přepisuje českou politiku, sociální demokracie není schopna tento sňatek z rozumu rozbít a začíná se učit roli juniorního koaličního partnera v budoucí Babišově vládě.

Tak jednoduché to ale samozřejmě nebude. ANO zatím neoficiálně vyjednává s vlivnými skupinami v ODS o eventuální účasti ve vládě po příštích volbách. Ve skutečnosti jde ale spíše o snahu zvýšit svou cenu v očích ČSSD a současně se neocitnout v izolaci. Pokud se v politice nestane něco strašného, bude platit, že Babiš a Sobotka se potřebují víc, než se na první pohled může zdát.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex