Daniel Novák: Gorila a Korea

Soul, Jižní Korea

Soul, Jižní Korea Zdroj: Profimedia.cz

Sem tam si někdo více či méně otevřeně posteskne, že Česko je z ekonomického hlediska jen sedmnáctou spolkovou zemí. Jiní zas malují čerta na zeď v podobě uvázání zemičky k ruskému dubisku.

Jenže ono je to jinak. Kdo zařídil, aby z Nošovic místo zelí odjížděla nová auta? Korejci. Kdo ve stejném regionu postavil řadu dodavatelských fabrik? Korejci. Kdo získal hlavní podíl v ČSA? Korejci. Kdo patří v Pařížské mezi nejlukrativnější zákazníky? Korejci. Kdo bude na Ústecku vyrábět pneumatiky? Korejci. Kdo si v hlavním městě postavil repliku staroměstského orloje?
Korejci. Kdo v Asii natočil seriál Milenci z Prahy? Korejci. A kdo teď možná dostaví Temelín? Korejci. Samozřejmě jižní. Severní řeší něco jiného. Takže pojďme ještě jednou: Jižní Korea má osm provincií. Jednu zvláštní. A jednu ještě zvláštnější.

Investoři z Penty se zbavili další kouličky na noze v podobě sítě zverimexů PetCenter. Pro skupinu byla příliš malá. Se zvířátky se snad Penta konečně zbavila i Gorily. I když na druhou stranu si Penta vždy stála za tím, že je pro ni Gorila nafouknutá až virtuální záležitost.

S virtuální Gorilou měla co do činění také PPF respektive její operátor 02. V tomto případě ovšem nešlo o to udělat z Gorily bajku, ale naopak něco hmatatelného, cinkajícího, šustícího. Proto si O2 Gorilu koupila. Transakce dokázala, že dialektika rozhodně nepatří na filozofické smetiště. Z teze O2 vyplynula antiteze Gorila, aby obě entity nyní splynuly na kvalitativně vyšší úrovni. V sypající syntéze.