Denisa Holajová: Hlaváček mohl být dobrým primátorem, ale namočil se

Petr Hlaváček, architekt, urbanista

Petr Hlaváček, architekt, urbanista Zdroj: E15 Michael Tomeš

Petr Hlaváček, architekt, urbanista
Petr Hlaváček, architekt, urbanista
Petr Hlaváček, architekt, urbanista
Petr Hlaváček, architekt, urbanista
Petr Hlaváček, architekt, urbanista
7
Fotogalerie

V končícím volebním období se v Praze podařilo rozjet léta připravované velké projekty, dotlačit do cílové roviny nový územní plán, schválit pravidla pro příspěvky developerů na infrastrukturu, ustavit Pražskou developerskou společnost a jejím prostřednictvím přichystat projekty pro výstavbu osmi tisíc městských bytů. Od startovní čáry sice město daleko nedoběhlo, ale jisté výsledky v oblasti územního plánování a výstavby tu jsou. U všech figuruje pražský radní pro územní rozvoj za TOP 09 a nynější lídr pražské kandidátky STAN Petr Hlaváček.

Na jaře už to téměř vypadalo, že by Praha mohla mít nebývale kompetentního primátora. Navíc se vzácnou ochotou naslouchat různým stranám včetně zelených odpůrců všeho nového, což je v územním plánování vždy kámen úrazu.

Slibně rozjeté Hlaváčkově kariéře učinila přítrž kauza Dozimetr, v níž figuruje dnes už bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček. I když se architekt Hlaváček osvědčil jako lokální reprezentant TOP 09, nechal se začátkem roku zlákat nabídkou stanout v čele kandidátky STAN.

„Vyzvali mě kolegové (za STAN – pozn. red.) v parlamentu, abych vytvořil nějakou opozici vůči Hlubučkovi,“ vysvětluje Hlaváček, v kampani na sociálních sítích vystupující jako Petr, proč se dal zlanařit navzdory prosakujícím informacím o tehdejším fungování pražského STAN. Těžko si představit, že by Hlaváček o počínání Hlubučkovy party neměl potuchy, když jsou v ohnisku kauzy i velké developerské projekty jako ten u nádraží v Holešovicích.

Kývnout na nabídku ve stylu „Hlubuček má máslo na hlavě, pojď na jedničku, ať není vidět“ je přinejmenším projevem značné politické naivity. V případě odborně vybaveného politika to znamená nejen promrhání vlastního potenciálu, ale také ztrátu pro město. Pokud pražští voliči kauzu Hlubuček v zářijových volbách STAN spočítají, bude se obtížně hledat někdo, kdo by slibně rozjeté projekty dotáhl.

Nejde přitom o nic menšího, než o výstavbu bytů, které Praha nutně potřebuje. Pirátský primátor Zdeněk Hřib přenechal prakticky celou oblast územního rozvoje Hlaváčkovi a ukazoval se ponejvíce u poklepání základního kamene. Odborným debatám se po čtyři roky vyhýbal.

Třetí člen stávající koalice, uskupení Praha Sobě, si zachoval svůj mediálně deklarovaný čistý štít. Málokdo ovšem ví, že jeho zastupitel Petr Zeman stojí v čele vlivného výboru pro územní rozvoj. Veřejnosti ale zůstává neznámý a jeho politický kapitál je prakticky nulový.

Jedna z tváří nynější kandidátky Spolu, dosavadní radní za STAN Hana Kordová Marvanová, zase jako řešení bytové nouze nabízí výstavbu družstevního bydlení. Za čtyřleté volební období se jí však nepodařilo s nápadem prorazit.

Opoziční kandidát na primátora za ANO Patrik Nacher vystavěl politickou kariéru na spotřebitelských tématech, jako jsou bankovní poplatky. Když přijde řeč na bytovou krizi, oprašuje myšlenku, že Praha nemá stavět byty, ale chtít po developerech, aby část z projektů prodali městu za nákladovou cenu. Jak se ovšem ukázalo už před minulými volbami, prosadit to je z právního hlediska komplikované.

Stavitelé obecně nemají rádi nejistotu, která přichází s výměnami na radnicích. Raději budou platit městu za Hlaváčka odsouhlasené a v praxi už nabíhající „desátky“ ve formě developerských příspěvků, než vyhlížet další experimenty. To se týká i změn územního plánu a tolikrát omílaného stavebního zákona a na něj navazujících předpisů. Jak ukazují předvolební průzkumy, STAN může po volbách zmizet z politické mapy Prahy. Hledat „fleka“ pro samotného Hlaváčka však dost možná bude i nové vedení metropole.

Jaké změny čekají Prahu v následujících letech? 

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub