Stále jsme nepochopili, že hrajeme první politickou ligu. Starostové hledají cestu z krize

Mimořádný sněm hnutí STAN: Kandidátský projev Víta Rakušana

Mimořádný sněm hnutí STAN: Kandidátský projev Víta Rakušana Zdroj: ČTK

Mimořádný sněm hnutí STAN: Kandidátský projev Víta Rakušana
Mimořádný sněm hnutí STAN
Mimořádný sněm hnutí STAN: Premiér Petr Fiala (ODS) a Vít Rakušan
Mimořádný sněm hnutí STAN: Projev premiéra Petra Fialy
Mimořádný sněm hnutí STAN: Jan Farský
7
Fotogalerie

Situace u Starostů a nezávislých připomíná partu nejlepších kamarádů, kteří spolu začali podnikat. Ve svůj produkt věří, ale zjišťují, že přílišné kamarádství a obavy z ublížených citů do byznysu nepatří. „Naším největším problémem bylo, že jsme si včas neřekli, že nějaká věc může být problém, a pak jsme jen překvapeně koukali, jaký se z toho stal problém,“ řekl liberecký hejtman Martin Půta na sobotním mimořádném sněmu Starostů a nezávislých, kde hnutí lepilo své rozpadlé vedení.

Oficiálním cílem sněmu byla volba nového předsednictva, která byla však z pohledu voliče spíše formalitou. Vít Rakušan bez protikandidáta pohodlně obhájil post předsedy a dostal k ruce nové místopředsedy. Překvapilo snad jen vypadnutí poslankyně a místopředsedkyně sněmovny Věry Kovářové z nejužšího vedení strany. Možná si delegáti vzali k srdci kritiku kumulace funkcí, která nezaznívá jen od koaličních Pirátů, ale i přímo z nitra hnutí.

Nepsaným hlavním úkolem bylo ovšem ukázat veřejnosti schopnost sebereflexe. V jednacím sále i v kuloárech tak členové STAN dokola probírali, jak měli lépe komunikovat odjezd Jana Farského do USA nebo lépe reagovat na zprávy o finančních darech spojených se zesnulým Věslavem Michalikem. „Můžeme si za to sami. Nedělejme ze sebe oběť. Není to poctivé a není to pravdivé,“ řekl Vít Rakušan delegátům. „Jestli jsme obětí, tak možná své vlastní nezkušenosti, vlastní politické puberty,“ dodal.

Farský byl nakonec zvolen řadovým místopředsedou, přestože jeho odjezd do zahraničí hnutí značně zavařil. Dostal dokonce nominaci na prvního místopředsedu, což překvapilo i jeho samotného. O funkci se ale neucházel. „Po letech organického růstu jsme zažili skokový úspěch. Chyby, které jiné strany hromadily za několik let, jsme zvládli za půl roku. Jednu z chyb jsem udělal i já,“ přiznal exposlanec, který se po zářijovém návratu do Česka chce živit jako knihkupec.

Nespokojení členové STAN byli ve své kritice konkrétnější. „Těch problémů máme víc, není to jenom kauza Dozimetr,“ řekl Půta v narážce na zatčení pražského exnáměstka Petra Hlubučka kvůli podezření z korupce. Ke kauze mimochodem později pronesl Rakušan, že přece takřka každá velká strana se už potýkala v minulosti s nějakým obviněným členem. „Přechod z malého opozičního klubu na druhou nejsilnější vládní stranu jsme úplně nezvládli,“ domnívá se Půta, který mezi problémy zařadil kumulaci funkcí, odklon vedení od regionů i třeba to, že STAN přenechalo ministerstvo pro místní rozvoj Pirátům. „To je popření našich zásad,“ dodal Půta s tím, že zejména ve věci stavebního zákona je nyní těžší domluva mezi obcemi a ministerstvem.

Nešvarem Starostů je podle řady členů neschopnost říkat si nepříjemné věci. „My jsme ve STAN velcí kamarádi a to se nám vymstilo. Musíme i své blízké kolegy stavět do standardů transparentnosti a politické odpovědnosti,“ uvedla jedna z delegátek Adriana Chochelová. Narážela tím na fakt, že o mnohých problémech vědělo vedení hnutí dopředu, nedokázalo však skandálu předejít.

S tím souhlasí i čerstvý první místopředseda a poslanec Lukáš Vlček. „Stále jsme nepochopili, že hrajeme první politickou ligu,“ uvedl. „Musíme změnit styl našeho uvažování a styl naší práce. Musíme si umět říkat věci více na rovinu,“ dodal. Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové se musí hnutí zprofesionalizovat. „Dosud jsme to dělali na bázi intuice, pocitu, přátelských vztahů. To ale v okamžiku, kdy rostete z regionální úrovně na úroveň daleko vyšší, dál nejde,“ řekla.

Slabina hnutí se ukazuje ještě výrazněji v okamžiku, kdy se řeč stočí k ideovému zakotvení středové partaje. „Bez vizí to nedáme dohromady,“ zazní od jednoho ze starostů. „Nenastolujeme témata, na všechno pouze reagujeme. Podívejte se na populistickou opozici, to jsou lidé, kteří nastolují témata, o kterých se pak v této republice hovoří,“ upozornil středočeský radní Petr Borecký.

Podle Vlčka nefungují na voliče STAN laciná a populistická gesta. Je třeba podle něj řešit energetiku, migraci, školství, kde se starostenským ministrům daří a kde je možné se zviditelnit. Rakušan odmítá pravolevé vnímání politické ideologie, podle něj je STAN „hnutím pro 21. století“. Důležité je podle něj zdůrazňovat proevropské zakotvení hnutí. „Nebojme se říct, že Starostové a nezávislí jsou pro euro. Veďme o tom s našimi koaliční partnery diskuzi,“ řekl Rakušan. Pětibarevná vláda s eurem nicméně nepočítá, zejména kvůli odporu občanských demokratů.