Dohoda o brexitu je hotová, vydrží ale Mayová?

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: čtk

Celkem 585 stran má v angličtině text dohody mezi Velkou Británii a Evropskou unií o takzvaném brexitu. K tomu ještě přibudou další dokumenty, například politické prohlášení zúčastněných stran. Dohoda o odchodu Spojeného království z EU bude, zda ale v jejím důsledku nepadne britská premiérka Theresa Mayová, se jen uvidí.

Jak se ukazuje v posledních měsících, vystoupit z Evropské unie není vůbec jednoduché. Jednotlivé členské země jsou propojeny tolika dohodami, že jejich rozvázání je buď téměř nemožné, nebo může zúčastněným stranám uškodit. Britským příznivcům brexitu, který chtějí ráznou odluku, se vše zdá málo. Premiérka Theresa Mayová bojuje za co největší kompromis a zástupci zbylých států EU hledají výhody především pro sebe. 

O co se hraje teď, v samotném závěru zdánlivě nekonečného souboje, který je ve skutečnosti spíše velkou strategickou a taktickou hrou obou stran? 

Britské firmy především požadují zajištění přechodného období, protože nechtějí ztratit výhody volného trhu, který bude v mnoha podobách i tak zachovaný. V článku 126 dohody se hovoří o tom, že přechodné období skončí v roce 2020, ale v samotném textu je zatím napsáno podivné datum „31. prosince 20XX.“ EU navrhuje, ať tam je 2022, aby byznys měl skutečně dostatek času přizpůsobit se změnám. Tam se hledá východisko. V každém případě ale zaznamená ztráty britský finanční sektor, který loni přispěl k celkovému HDP země 6,5 procenty. Ztráty budou daní za rozvod s Evropou. 

Kompromisem skončí i spor (pro nás málo důležitý), že hranice Irska a britského Severního Irska, bude dál průchodná po všech stránkách. Jistě, symbolicky opět vznikne a bude to mít své dopady, ale z pohledu ekonomického a lidského se návrat k minulosti očekávat nedá. 

Ze zveřejněné dohody je zřejmé, že Británie opět získá zásadní kontrolu nad migrací a přistěhovalectvím. České občany by to ale nijak zásadně nemělo ovlivnit, spíše se do daleko větší konkurence dostanou Poláci, kteří dnes tvoří největší menšinu na ostrovech. 

Zatímco dohoda o brexitu se jeví jako dobrý kompromis, Mayová je a bude nadále pod stálým tlakem kvůli skeptickému britskému parlamentu i kvůli rebelům ve vlastní Konzervativní straně. Otázkou proto je, zda jí i sebelepší smlouva nakonec nepotopí. Britské demokratické mechanismy totiž fungují jinak, než je zvykem u nás. Referendum o vystoupení slíbil bývalý předseda vlády David Cameron, který ale poté, co se většina občanů vyslovila pro odchod z EU, jako přívrženec Unie rezignoval. Také Theresa Mayová možná nevydrží, přestože vyjednala to, co bylo možné.