Dušan Kütner: Osobnosti v ČR nechceme

horní část Václavského náměstí v Praze v noci na 18. prosince. Lidé si tu připomínají první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. (foto ČTK)

horní část Václavského náměstí v Praze v noci na 18. prosince. Lidé si tu připomínají první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. (foto ČTK) Zdroj: CTK

Obyvatelé Prostějova odmítli přejmenovat tamní náměstí po Václavu Havlovi. Mnozí by totiž museli měnit doklady a to se jim nechce. Navíc by město muselo zaplatit třicet tisíc Knihovně Václava Havla a nadaci Havlových za to, že mohou jméno použít (čímž se mírně zpomalil slibně se rozvíjející posthavlovský byznys).

Náměstí tak i nadále ponese jméno dělnického předáka a novináře Františka J. Hlaváčka. Ten v Prostějově chvíli žil před emigrací do USA v roce 1886 a napsal český text ke komunisty oblíbené Písni práce (ostatně komunisté jsou v městské radě i dnes). Gratulujeme Prostějovským. Zařadili se po bok studentů z Nymburka odmítajících nazvat své gymnázium po špatně se učícím ochlastovi Bohumilu Hrabalovi.

Do historie se chce zapsat i pražská Technická správa komunikací. Hodlá opravit velice zanedbaný, ale jinak nádherný kubistický Libeňský most od Pavla Janáka a Františka Mencla. Tedy opravit – podle kritiků to vlastně znamená jej zbourat a postavit znovu, a to o pět metrů širší, takže na něm zřejmě budou moci přistávat i letadla majitelů luxusních bytů vznikajících v sousedství mostu.

To, že k zemi každý rok padne v centru Prahy pár cenných budov v soukromém vlastnictví, už asi nikoho moc nepřekvapuje, všichni alespoň tuší, že jde o byznys. Neschopnost státní správy rozpoznat hodnotnou stavbu, i přes nápovědu památkového ústavu, je ještě pozoruhodnější. Ale má to stát dvě miliardy, takže je jasné, že stavební lobby si možnost něco zbourat a draze postavit znovu ujít nenechá.

Čtěte také ze zápisníků dalších redaktorů E15: