Evropa na rozcestí: summit jí může pomoci, nebo zničit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Evropska unie

V Evropě nastal týden „T“, v pátek ji čeká den „D“. Zhruba takto by se dala shrnout mediální masáž, která předcházela dnes zahájenému summitu v Bruselu.

O co vše se hraje, se rovněž vejde do jedné věty. O řešení dluhové krize, tedy o budoucnost eurozóny, potažmo celé unie. Totéž se říkalo i dříve, nicméně tentokrát je situace jiná. Vyhrotila ji agentura Standard & Poor’s, a to prohlášením, že prověří úvěrovou důvěryhodnost patnácti ze sedmnácti států měnové unie. Navíc ne v obvyklé tříměsíční lhůtě, ale nejlépe záhy po bruselské vrcholné schůzce.

Zabránit pohromě může jen úspěch summitu. „Bílou“ stejně jako „černou“ variantu načrtl včera Die Welt.
Podle „bílé“ varianty o páteční noci předstoupí před kamery německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Spolu s nimi přijde britský premiér David Cameron. Všichni tři oznámí, že se domluvili na omezených změnách smluv o Evropské unii: Evropská komise a Evropský soudní dvůr dostanou možnost kontrolovat národní rozpočty, špatné plány vracet a deficity trestat.

Příkazem doby se stanou reformy, jasná vůle ke změnám může vrátit důvěra investorů v eurozónu. Nedostatek hotovosti přemostí Evropská centrální banka (ECB) nákupy státních dluhopisů.

Nastane doba, kdy růst euroklubu přidusí škrty. Jenže bez nich to nepůjde. Co bude na konci této cesty, není jisté.
V „černé“ variantě se ve finále nepostaví před objektivy nikdo, debaty ztroskotaly. Investoři získají důkaz, že unie není schopná akce. S&P sníží rating Německa a dalších pěti premiantů z AAA na AA+, Francie dopadne ještě o stupeň hůře. Ostatní v eurozóně budou následovat.

Držitelé se začnou zbavovat evropských obligací, jejichž kurzy se zřítí a úroky vyletí na rekordy. ECB bude přihlížet, záchranný štít EFSF se zhroutí. Evropští státníci se začnou obviňovat. Jižní státy se pustí do Merkelové, totéž udělá Sarkozy. V Německu přijdou na řadu předčasné volby. Berlín uzavře hranice a přeruší on-line bankovnictví. Od nového týdne bude mít federace novou měnu, euru dají vale i jižní periferie.

Atény a po nich Lisabon vyhlásí bankrot, do úzkých se dostane Itálie. Nová německá měna začne prudce zhodnocovat, zmizí konkurenceschopnost tamního exportu. Evropa upadne do recese, otřásat jí budou nepokoje.