Exhibicionisté bodují: Letošek byl pro Trumpa a Putina úspěšný

Donald Trump a Vladimír Putin

Donald Trump a Vladimír Putin Zdroj: profimedia.cz

Donald Trump
Vladimir Putin
Donald Trump a Vladimír Putin
4
Fotogalerie
Americký prezident Donald Trump (72) a jeho ruský protějšek Vladimir Putin (66) jsou předmětem vášnivé a vytrvalé kritiky. Pokud se ale podíváme na to, co se odehrálo v tomto roce, výsledek je pro mnohé překvapivý – oba vrcholní představitelé světových supervelmocí ve svých snahách většinou uspěli.

Způsob, jakým se snaží nejvlivnější muži světa prosadit, je velmi podobný: tlak, síla, využívání pravomocí prezidenta, které jim umožňuje ústava, nabubřelá gesta, ale každý z nich současně působí ve zcela jiném politickém prostředí. Trump čelí zdrcující kritice mnoha amerických médií a tvrdé oponentuře opozice v demokratickém prostředí, zatímco Putin vytvořil režim s poloautoritářskými prvky, ve kterém si může často rozhodovat sám, navíc kritici všeho druhu jsou v Rusku opakovaně umlčováni.

Podívejme se, co se letos v USA a Rusku odehrálo, a jak to Trump a Putin ovlivnili, v čem uspěli a v čem nikoli.

Donalda Trumpa čekaly především listopadové volby do Kongresu a volby guvernérů. Dá se říci, že skončil jako „šťastný poražený“, protože se předpovídalo, že jeho republikáni dopadnou daleko hůře. Nestalo se.

Republikáni udrželi většinu v Senátu a to je pro Trumpa podstatné, i když přišli o většinu ve Sněmovně reprezentantů. Přestože demokraté získali letos i více guvernérů jednotlivých států, celkově jich mají republikáni pořád podstatně víc. To všechno dohromady znamená, že prezident sice bude vládnout s většími obtížemi, ale pořád bude mít dostatečný manévrovací prostor. Také mu to otevírá cestu k další kandidatuře v roce 2020. Dá se totiž očekávat, že v mnohém extravagantní a výbušný Trump se bude znovu ucházet o post v Bílém domě.

Přesně jak sliboval, Trump se hodně zaměřuje na ekonomiku. I když to samozřejmě není jen jeho zásluha, americké ekonomice se letos dařilo – HDP rostl o tři procenta a nezaměstnanost činí pouhých 3,7 procenta, což je nejméně za poslední půlstoletí.

Donald TrumpDonald Trump|Břetislav Kovařík

To jsou pro prezidenta velmi silné argumenty. Pustil se navíc do gigantických soubojů, které na první pohled připomínaly obchodní války, ale ani v tomto směru se chmurné předpovědi nenaplnily.

Trumpovi se podařilo uzavřít novou obchodní dohodu USMCA s Mexikem a Kanadou, která vstoupí v platnost 1. ledna 2020. Nahradí smlouvu NAFTA a je pro Spojené státy výhodnější. Zatlačil také na cla a další pro Ameriku nevýhodné podmínky a tarify v obchodu s Čínou. K překvapení všech nakonec ustoupil spíše Peking. V této oblasti se také řeší některé spory s EU, ale dá se předpokládat, že větší výhody si také vybojují Spojené státy.

Pod obrovským tlakem byl Trump v případě obvinění, že před posledními prezidentskými volbami jeho tým spolupracoval s Ruskem. Několik „jeho“ lidí čelí obvinění, ale dá se předpokládat, že jeho samotného to až tolik nezasáhne. Ostatně rychlost, s jakou se některých svých spolupracovníků dokáže zcela bez skrupulí zbavit, je až zarážející.

Za historické a průlomové se dá označit jeho setkání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v Singapuru v červnu. K dohodě o jaderných zbraních je sice v tomto případě ještě daleko, ale KLDR skutečně v poslední době netestuje ani rakety, ani jaderné zbraně. Je to proto nadějné, i když pořád nejisté.

Amerika také obnovila sankce proti Íránu za údajné neplnění jaderné smlouvy, což má vážné dopady na ekonomické zájmy některých evropských zemí. Trump ale nechce ustoupit ani o krok. A opět se dostavil výsledek – Írán má vážné hospodářské problémy a jeho měna silně utrpěla.

Celkové letošní hodnocení Trumpa: Dařilo se mu daleko lépe, než to z médií a podle kritiky jeho oponentů vypadá.

Vladimir Putin na rozdíl od Trumpa není tolik kritizován doma, protože své protivníky v médiích i na politické scéně dokáže umlčet a eliminovat. Často způsoby, které nemají s demokracií nic společného.

Putin byl ale v březnu počtvrté zvolen ruským prezidentem, tentokráte dostal 76 procent hlasů. A pokračoval ve své agresivní politice vyhrožování některým zemím a snažil se pomocí kyberútoků a dezinformací rozkládat jednotu Evropské unie a Severoatlantické aliance. V tomto směru se mu v některých případech dařilo, i když pravdou je spíše to, že Západ se občas rozkládá sám. Vladimir PutinVladimir Putin|Břetislav Kovařík

Rusko bylo i tento rok pod ekonomickými sankcemi Západu, a i když Putin tvrdí, že to problém není, opak je pravdou. Hrubý domácí produkt sice v Rusku vzrostl letos o 1,5 procenta, jenže to přichází po velkých propadech z let 2013 až 2016. Takže všechna čísla jsou ještě pořád hluboko pod tím, co bylo v minulosti. Navíc ceny ropy a zemního plynu nejsou tak vysoké, aby se mohlo Rusku dařit lépe. Přitom 58 procent exportu pořád představuje v této zemi právě ropa a plyn, což ji činí oproti Západu technologicky nevyspělou. Takže Rusko se sice dostalo podle všeho hospodářsky z nejhoršího, ale o žádném velkém progresu se hovořit nedá.

Na poli zahraničněpolitickém je Putin vytrvale tvrdě kritizován, ale on si dál prosazuje, bohužel někdy úspěšně, svoji agresivní linku. V polovině května otevřel most spojující ruskou pevninu s okupovaným poloostrovem Krym a zajistil tak přístup, který obchází Ukrajinu. Jaké to mělo dopady? K vidění byly nedávno při sporu v Azovském moři, kdy Rusko zadrželo několik ukrajinských lodí a 24 lidí. Na tomto místě začala Moskva diktovat a to už se nezmění.

Rusko také poprvé organizovalo v 11 městech fotbalové mistrovství světa. Konalo se od 14. června do 15. července a v tomto případě je nutno uznat, že šampionát se odehrál na hezkých stadionech, v přátelské atmosféře a bez nějakých větších problémů. Navíc se domácímu týmu překvapivě dařilo. Protože je fotbalový šampionát vždy nejsledovanější sportovní událostí roku – překonává i olympiády a další akce, byl to pro Putina a celé Rusko úspěch. Úspěch na jiném poli, než v jakých souvislostech je většinou zmiňováno.

Přes všechny výhrady, které jsou zcela oprávněné, je nutné uznat, že uspěla také Putinova politika v Sýrii. Jeho přímá vojenská a ekonomická pomoc syrskému režimu Bašára Asada přinesla své výsledky. Asad dnes ovládá zhruba 60 procent území a situace se pro vládu v Damašku zlepšila. Dá se předpokládat, že sny o pádu Asada vzaly za své a za to může především Rusko.

Navíc je teď jasné, že Moskva bude mít na Blízkém východě stálé vojenské základny, což je další Putinův úspěch. Pozoruhodné je v tomto směru koketování Ruska s Izraelem. Vztahy se židovským státem jsou dobré, dá se říci, že až velmi dobré. I v tomto případě to sehrává Putin výtečně.

Problémem pro Evropu i Ameriku ale zůstává jeho zasahování na Ukrajině, kterou postupně oklešťuje a rozkládá. Uvidí se, jak dopadnou blížící se prezidentské volby na Ukrajině, zda to nějak změní situaci.

Letošní hodnocení Putina: Uspěl, i když složitou ekonomickou situaci Ruska změnit zatím zásadně nedokázal.

Donald Trump a Vladimir Putin postupují rozdílnými způsoby, ale jsou to silní vůdci, kteří se nerozpakují sáhnout i k netradičním a kontroverzním postupům. Výsledky jim to přináší, i když samotné vztahy mezi USA a Ruskem se v posledním roce nijak nezlepšily, spíše naopak.

Není to ale nepřátelství, spíše strategické soupeření. To vše se děje v době, kdy evropští vůdci jako Emmanuel Macron, Angela Merkelová či Theresa Mayová oslabují, a Evropská unie proto není tak silným hráčem, jak by si představovala. To Trumpovi i Putinovi hraje do karet.

Autor je spolupracovníkem redakce.