Francii stáhly do ratingové nemilosti dluhy a řecké účasti bank

Politický problém. Horší rating Francie může mít podle
odborníků jen omezený dopad na cenu půjčovaných
peněz. O hodně větší turbulence se dají čekat
na politické scéně, která žije prezidentskými volbami.

Politický problém. Horší rating Francie může mít podle odborníků jen omezený dopad na cenu půjčovaných peněz. O hodně větší turbulence se dají čekat na politické scéně, která žije prezidentskými volbami. Zdroj: reuters

Snížili jsme o jeden stupeň dlouhodobý rating Francie (a dalších evropských zemí). Výhled je negativní. Takto začíná zpráva agentury Standard & Poor’s vydaná v pátek 13. ledna ve Frankfurtu nad Mohanem. Zpráva, která dílem nepřekvapila, dílem šokovala.

V každém případě ale zamíchala kartami, jež vyložili evropští lídři na summitu – tedy na tom, který se S&P tak znelíbil, že sáhla po hromadném „stínání hlav“. Včetně Francie, druhé největší ekonomiky eurozóny, nad jejímiž reálnými hospodářskými problémy nelze zavírat oči.

Začít se dá u schodku rozpočtu veřejných financí, který představoval v listopadu – podle tehdejších údajů Evropské komise, 5,8 procenta hrubého domácího produktu. Šlo o pátý nejhorší výsledek v Evropě. Předpověď pro rok 2011 mluvila o 5,7 procenta, ministr financí François Baroin čeká 5,5 procenta. Státní zadlužení obnášelo v té době 85,4 procenta HDP, což byla šestá příčka mezi hříšníky. Mezinárodní měnový fond vyzval v červenci Paříž, aby v oddlužování přidala.

Odezvou byly vyšší daně na alkohol a tabákové výrobky, reforma daně z nemovitostí a zvláštní odvod pro bohaté. Dluhové břemeno má letos zmenšit o 11 miliard, napřesrok se má deficit dostat pod hranici tří procent HDP. Problém je však v růstu ekonomiky. O tempu 1,75 procenta pro skončený a nový rok se dá pochybovat a vláda ví, že bude korekce.

Další koulí na noze je finanční zdraví francouzských bank s expozicemi v předluženém Řecku. Ratingy hlavních domů, viděno očima Moody’s, šly dolů v září a prosinci, podobný počin z pera S&P čekají experti v dohledné době.

Výčet „závad“ by mohl pokračovat zkostnatělostí ekonomických struktur, velikostí veřejného sektoru a silou odborů. Samotný dopad snížení ratingu na AA+, upozorňují Financial Times, může být přesto omezený, protože by nemuselo prodražit půjčování peněz na trzích. U desetiletých bondů se momentálně úroky pohybují kolem tří procent, což je velmi příznivý stav.

O hodně větší turbulence se zato dají čekat na politické scéně, která žije prezidentskými volbami. Výpady opozice proti Nicolasi Sarkozymu, který udělal z udržení „tří áček“ předvolební prioritu, už začaly. A dopad znehodnocení pocítí architekti záchranného fondu EFSF, u nějž se také automaticky počítalo s nejvyšší bonitou. Nad jeho zajištěním visí nyní otazník.