Glosa Jany Havligerové: Slepá poslušnost je slepá ulička

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci o koronaviru (14.3.2020)

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci o koronaviru (14.3.2020) Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
2
Fotogalerie

Čína to zvládla a máme se tam co učit, soudí premiér Andrej Babiš. Tak to tedy pr. Čínské úřady podcenily situaci, a proto musely ke zvládnutí
hororového stavu přijmout drakonická opatření. Kolik to stálo obětí se patrně ani nikdy nedozvíme. Viděli jsme to téměř v přímém přenosu a šéf hnutí ANO to nemohl nevidět. Byla to podprahová informace, která měla lidem sugerovat, že efektivní je pouze vláda silné ruky. Že příliš demokracie škodí, už v souvislosti s epidemií od jednoho významného vládního úředníka zaznělo. 

Nepotrvá dlouho, než podobné ideje začnou šířit političtí extremisté. Špatně či jen rozpačitě zvládaná krize jakéhokoliv druhu je pro takové síly živnou půdou. 

Život v době epidemie přitom dokazuje opak. Teprve v momentě, kdy místní samosprávy přestaly spoléhat na centrální řízení a iniciativy se chopili také občané, se věci začaly měnit k lepšímu. Alespoň pokud jde o nedostatek ochranných prostředků. Je to improvizace, ale neškodí. Slepá poslušnost prokazovaná geniálním vůdcům k vítězství ve válce nevede. Víme to z nepříliš vzdálené minulosti.