Glosa Jany Havligerové: Stopka pro Maláčovou

Jana Maláčová

Jana Maláčová Zdroj: ČTK

Ministryně práce narazila ve vládě hned se dvěma návrhy. Kabinet nesouhlasí s tím, aby stát poskytoval zdarma obědy všem dětem ve školkách a na prvním stupni základních škol. Zvyšovat se nebude ani životní a existenční minimum, nejnižší uznaná částka pro život využívaná pro stanovení dávek, alimentů nebo nezabavitelného minima při exekuci.

Obojí předložené podporovali ministři za ČSSD, proti ovšem byli jejich kolegové a kolegyně z ANO. S návrhy ale není amen, budou se dál přepracovávat a analyzovat. Je to dobře, chce se říct. Tedy může být, pokud to vládní tým vrátí k věcné debatě. Zatím to ovšem vypadá jen na prozatímní politický boj.

Sociální demokraté, jejich vedení, potřebují co nejrychleji prosadit co nejvíce sociálního blaha, aby v březnu na sjezdu strany měli dostatek argumentů pro odůvodnění vládní kolaborace. A premiérovi se zase před sjezdem hnutí ANO hodí ukázat rozpočtovou odpovědnost. Loňský rok štědré ruky, který odnesou letošní státní finance, kritizovala už i část anoistů.