Glosa Jaroslava Bukovského: Tahle krize není pro chudé

Během června podražil život v Česku pohledem míry inflace o 3,3 procenta.

Během června podražil život v Česku pohledem míry inflace o 3,3 procenta. Zdroj: ČTK / CTK / Taneček David

Vnitřní prostory nitřní prostory otevřeli i v pražské tevřeli i v pražské restauraci U Dvou estauraci U Dvou koček, dát si tu oček, dát si tu můžete točenou plzeň.
Koronavirus a otevření restaurací 25. května: Přípravy v pivnici v centru Brna
ilustrační foto
4
Fotogalerie

Během června podražil život v Česku pohledem míry inflace o 3,3 procenta. To je podstatně více, než očekávala ČNB, ekonomové, ale ostatně i než by předpokládal obyčejný selský rozum. Ekonomika země se přece nachází na prahu recese, že. A jejím dávným důsledkem býval pokles cen. Svět se ale snaží tvářit tak, že tentokrát to bude jinak. 

Automobilky horečně vysvětlují, proč musejí tváří v tvář možná největšímu poválečnému ekonomickému výpadku zdražovat. Obdobně i developeři hřímají, že růst cen realit snad maximálně jen zvolní. Vrcholem ledovce pak budiž fakt, že provinční hospody v polozapomenutých regionech oprašují své ošuntělé jídelní lístky z devadesátých let s cenami loňského konjunkturálního vrcholu. Nikdy nebyla totiž lepší šance pokusit se dřívější vysoké ceny prostě proaktivně vysedět. 

Důvodů může být více. Buďto se státu podařilo metodou slibem neurazíš, ba potěšíš, natolik sanovat psychologii spotřebitelů/firem, že masivněji nezměnili své spotřební a investiční plány. Nebo se státu podařilo, tentokrát by se již hodilo dát tento výraz do uvozovek, odložit skutečnou krizi na podzim, kdy nutně, pokud má přežít rozpočet, skončí státní podpůrné akce. Anebo mají jednoduše spotřebitelé i firmy více rezerv, než by se z jejich nářků a rukou natažených ke státu mohlo zdát. 

Pokud může být recese v něčem humánní, pak je to v poklesu cen a perspektivnímu nárůstu kupní síly. Zlepšením dostupnosti bydlení prostřednictvím poklesu cen realit a nájmů či cenovým upozaděním přežitých institutů à la vlastnictví automobilu. Ačkoli bývá státní pomoc kritizována jako plonková, ceny v ekonomice ukazují na pravý opak. Možná takové přehazování miliard vidlemi ani nebylo třeba.