Inflace zrychlila růst na 3,3 procenta a překonala očekávání analytiků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.
Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.
Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.
Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.
Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.
10
Fotogalerie

Spotřebitelské ceny v červnu zrychlily růst na 3,3 procenta z květnových 2,9 procenta. Zdražovaly hlavně potraviny a bydlení, ale dražší byl i alkohol a tabák. Naopak méně než před rokem lidé v červnu platili za dopravu a telekomunikační služby. Ceny zboží v červnu vzrostly meziročně o 3,4 procenta, ceny služeb o 3,1 procenta.

„K červnovému meziročnímu růstu inflace přispěly nejvíce ceny potravin, bydlení, ale také dražší alkohol a tabák. Ceny tabákových výrobků vzrostly ve srovnání s loňským červnem o více než 12 procent, ceny piva a vína byly vyšší o více než pět procent,“ vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu Pavla Šedivá.

Výrazně více než před rokem platili spotřebitelé letos v červnu za ovoce, které zdražilo o 27,2 procenta. O téměř 16 procent zdražil cukr a téměř 13procentní zdražení statistici zaznamenali u mouky. O více než desetinu podražilo meziročně také vepřové a uzeniny.

Výrazně zdražil například květák. Zatímco loni v červnu stál kilogram podle údajů ČSÚ necelých 37 korun, letos už to bylo přes 58 korun. Obdobně brokolice zdražila meziročně o 20 korun na více než 49 korun za kilo. Ještě větší zdražení bylo u některých druhů ovoce. O 23 korun na 140,51 za kilogram zdražily jahody a cena citronů stoupla za 12 měsíců o více než 27 korun na 75,68 korun.

„Inflace překonala jak očekávání analytiků, tak České národní banky. Obecně s počítalo s meziročním růstem cen zhruba v pásmu od 2,5 do tří procent,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

„Kdo si myslel, že důsledky pandemie koronaviru nasměrují Českou republiku k deflaci, hluboce se spletl. V meziročním srovnání se zvýšily ceny potravin, stravovacích služeb, nájmů, elektřiny a celé řady dalších produktů i služeb. Lidé, kterým klesly příjmy, tak zažívají opravdu těžké časy,“ doplnil k situaci hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček

Hlouběji do peněženky než loni museli sáhnout i zákazníci v řeznictví. Za kilo poličanu platili letos v červnu téměř 244 koruny, o zhruba 34 korun více. Anglická slanina zdražila o 18 korun na 193,27 koruny za kilogram.

Kromě potravin vydávali lidé v červnu více peněz také za bydlení. Ceny nájmů bytů stouply meziročně o 3,1 procenta. Za elektřinu lidé platili o 7,6 procenta více. vyšší byly také ceny vodného a stočného či plynu.

Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly v červnu také ceny v oddíle stravování a ubytování. Ceny stravovacích služeb stouply podle statistiků o 5,5 procenta.

Naopak o 2,6 procenta klesly oproti loňskému roku ceny v oddíle doprava. O čtyři procenta zlevnily také ceny telefonních a faxových služeb.

Ve srovnání s květnem vzrostly ceny v červnu o 0,6 procenta. Také v tomto případě byl vývoj ovlivněn zejména zdražováním alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Z potravin byly vyšší především ceny ovoce, které stouply o necelá procenta. Naopak ceny zeleniny či nealkoholických nápojů klesly.