Glosa Martina Čabana: Česká volební poprvé

Ilustrační foto, volby

Ilustrační foto, volby Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman: Proč kandiduje podruhé? Rozhodly tyto dva důvody
Zleva první místopředseda hnutí Starostové a Nezávislí (STAN) Vít Rakušan a předseda hnutí Petr Gazdík
Petr Gazdík
Zleva první místopředseda hnutí Starostové a Nezávislí (STAN) Vít Rakušan a předseda hnutí Petr Gazdík
Místopředseda Petr Gazdík (druhý zleva) přichází  ve společnosti předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, předsedy ODS Petra Fialy a místopředsedy ČSSD Petra Hamáčka (zleva) na celostátní sněm hnutí Starostové a nezávislí
11
Fotogalerie

Všechno je jednou poprvé. Ale v nadcházejících sněmovních volbách je těch poprvé už nějak moc. Dva hlavní rivalové spolu sedí ve vládě. Sněmovní kampaň se výrazně protne s prezidentskou. No a lidovci a Starostové zřejmě usoudili, že v takovém binci se může stát cokoli. 

A tak opět stvrdili svůj nápad, že přispějí ještě třetím unikátem a vytvoří volební koalici vládní a opoziční strany. Ta bude muset v Brownově pohybu voličské přízně ulovit deset procent hlasů.

Jednání nejsou ještě u konce, ale spolupráci lidovců a STAN potvrzují stále vyšší a vyšší orgány obou stran. Po víkendu už do plánu mohou hodit vidle jen ty nejvyšší – stranické sjezdy. Starostenský tuto sobotu, lidovecký koncem května. Starostové asi nepřekvapí.

Ale lidovci o víkendu schválili koalici poměrem hlasů 39 : 31, což je všechno, jen ne jednoznačné slovo. Takže nakonec nemusíme být svědky třetího unikátu, ale rozkladu tradiční strany na prahu nejostřejší fáze volební kampaně. To by zase taková novinka nebyla.

Video placeholde
Prezident Miloš Zeman: Proč kandiduje podruhé? Rozhodly tyto dva důvody • Blesk TV