Glosa Martina Čabana: Soumrak odposlechů

Jana Nečasová, Petr Nečas

Jana Nečasová, Petr Nečas Zdroj: ctk

Jana Nečasová
Jana Nečasová
Jana Nečasová
Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství se dostavila 20. listopadu k Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Vpravo je její právní zástupce Eduard Bruna.
Jana Nečasová a její obhájce Eduard Bruna v soudní síni.
7
Fotogalerie

V den, kdy Městský soud v Praze nepravomocně odsoudil Janu Nečasovou za vyzrazení utajovaných informací, rozhodoval také Nejvyšší soud. V souvislosti s jinou kauzou jeho soudci zdůraznili, že nasazení odposlechů mají vždy předcházet konkrétní poznatky, nikoli jen spekulace. Jinak se jedná o nezákonný odposlech.

A ještě si vzpomeňme na nedávný výrok Vrchního soudu v Praze v kauze Davida Ratha. V ní musejí žalobci znovu stavět konstrukci svých argumentů poté, co jim ji soud rozleptal poukazem na nezákonnost odposlechů.

Zdá se, že se smráká nad oblíbenou praxí policistů a státních zástupců – náhodně rozhodit superhusté odposlechové sítě a čekat, co se chytí. Je to dobře pro právní stát, ale špatně pro některé kauzy, v nichž policisté propadli dojmu, že nic jiného než odposlechy není zapotřebí. Včetně kauzy Jany Nečasové, která je vystavěna přesně podle této teorie. Vzhledem k posledním soudním verdiktům má Nečasová u příští instance nemalé šance.