Soud opět zrušil osvobozující rozsudek Nagyové v kauze Vojenského zpravodajství

Bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda přichází 22. října na policii v Praze Na Perštýně k výslechu v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové (nyní Nečasové). Policie rozšířila Kovandovo obvinění o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Sledování dvou zaměstnanců úřadu vlády, které si údajně tehdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová objednala u vojenské tajné služby, Kovanda podle vyšetřovatelů proplatil soukromé bezpečnostní agentuře.

Bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda přichází 22. října na policii v Praze Na Perštýně k výslechu v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové (nyní Nečasové). Policie rozšířila Kovandovo obvinění o porušení povinnosti při správě cizího majetku. Sledování dvou zaměstnanců úřadu vlády, které si údajně tehdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová objednala u vojenské tajné služby, Kovanda podle vyšetřovatelů proplatil soukromé bezpečnostní agentuře. Zdroj: CTK

Jana Nagyová míří s Petrem Nečasem a svým advokátem k výslechu
Hlavní líčení v kauze bývalé ředitelky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové, která je obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství, pokračovalo 13. dubna v Praze výslechem Radky Nečasové (na snímku), exmanželky premiéra, kterou údajně nechala Nagyová sledovat.
Jana Nečasová, dříve Nagyová, někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželka
Jana Nagyová
Jana Nagyová
13
Fotogalerie

Pražský městský soud v pátek znovu zrušil osvobozující rozsudek nad Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a třemi bývalými zpravodajci Milanem Kovandou, Ondrejem Páleníkem a Janem Pohůnkem v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství.

Podle obžaloby nechala někdejší šéfka Nečasova kabinetu Nagyová Radku Nečasovou v roce 2012 nezákonně sledovat vojenskými zpravodajci, a to z osobních důvodů. Čtveřice obžalovaných vinu od počátku odmítá. Zpravodajci se hájí tím, že Radku Nečasovou nesledovali, ale prováděli takzvané kontrasledování kvůli obavám z toho, že premiérově rodině hrozí nebezpečí.

Nečas jako svědek vypověděl, že Vojenskému zpravodajství zadal úkol on sám, Nagyová prý jen zprostředkovávala komunikaci. Kauza vedla před třemi lety k pádu Nečasovy vlády, Nečas se později rozvedl a bývalou ředitelku premiérova kabinetu Nagyovou si vzal za manželku.

Čtěte vše ke kauze Jany Nečasové

Obvodní soud v kauze poprvé rozhodoval v roce 2014, kdy Nečasové uložil trestním příkazem roční podmíněný trest, Pohůnkovo stíhání zastavil a případ Kovandy a Páleníka předal ministerstvu obrany. Pražský městský soud však už tehdy Králové případ zpravodajců vrátil. Nagyová i státní zástupce navíc podali odpor, takže se muselo konat hlavní líčení.

Loni v květnu pak soudkyně Helena Králová ohledně všech obžalovaných dospěla k závěru, že se trestný čin nestal. Žalobci se ale úspěšně odvolali, obvodní soud proto rozhodoval znovu a v červnu obžalované znovu nepravomocně osvobodil.