Glosa Pavly Palaščákové: Pas a očkovací průkaz, prosím

Švýcarsko v době koronaviru

Švýcarsko v době koronaviru Zdroj: Reuters

Očkování proti covidu-19 v rakouské Vídni
Očkování proti koronaviru v Rusku
Očkování proti koronaviru v Rusku
Ruská vakcína proti covidu-19 Sputnik V
5
Fotogalerie

Od zahájení očkování proti koronaviru se hovoří o tom, že vlastníci potvrzení o ukončené vakcinaci by mohli mít výhody před ostatními. Je to velmi ošemetná záležitost, na které v rámci Evropské unie nepanuje shoda. Zatímco země závislé na turistech vidí v očkovacím certifikátu, průkazu či pasu způsob jak oživit cestovní ruch, podle jiných názorů je tento prostředek diskriminační.

Ve všech unijních zemích má přístup k vakcíně zatím jen vybraná část populace, navíc ne všude se očkuje stejným tempem. Další výhodu by k tomu mohli mít lidé, kteří předběhli ve frontě. Nejenom, že budou dřív chráněni, ale ještě by si svého bezpečí mohli užívat na chorvatské či španělské pláži. Problém však nebude vyřešen ani v okamžiku ukončení vakcinace. Někteří lidé očkováni být nemohou a další prostě nechtějí.

Unijní činitelé proto záležitost označují za složitou a citlivou a rozhodnutí raději odsouvají. Jenomže země na žádné debaty nečekají. Kupříkladu Dánsko a Švédsko uvedly, že připravují digitální certifikát, který by mohl sloužit k cestování. Pobaltské země už upustily od povinné karantény pro ty, kteří očkování podstoupili. Státní tajemník slovenského ministerstva vnitra Martin Klus informoval na Facebooku o tom, že výjimku zavádí i Polsko.

Není vyloučené, že možnost vyhnout se při cestování desetidenní izolaci či drahým a nepříjemným testům zláká k očkování i řadu dosud váhajících. Při tempu a způsobu vakcinace u nás i jinde v Evropě je každopádně pravděpodobné, že přímořská letoviska letos využijí především senioři, politici, úředníci a celebrity. Aspoň částečnou útěchou pro nás ostatní by bylo, kdyby si mezi nimi mohli zaslouženého odpočinku užívat také zdravotníci.