Glosa Petra Peška: Čestné hospodské!

3. prosince 2020 proběhlo znovuotevření restaurací po 2. vlně epidemie Covid-19. Nyní jsou ale už zase zavřené...

3. prosince 2020 proběhlo znovuotevření restaurací po 2. vlně epidemie Covid-19. Nyní jsou ale už zase zavřené... Zdroj: E15 Michael Tomeš

3. prosince 2020 proběhlo znovuotevření restaurací po 2. vlně epidemie Covid-19. Nyní jsou ale už zase zavřené...
V Praze se konal protest iniciativy za zachování provozu restaurací nazvané „Chcípl PES“.  Desítky lidí pokládaly svíčky v půllitrech od úřadu vlády ke Staroměstskému náměstí.
3. prosince 2020 proběhlo znovuotevření restaurací po 2. vlně epidemie Covid-19. Nyní jsou ale už zase zavřené...
4
Fotogalerie

Chceš pomoc? Chceš peníze? Tak podepiš! Podepiš nám tu, že posloucháš vládní nařízení. S jistou, ale opravdu jen malou nadsázkou se dá takto brát čestné prohlášení, které musejí restauratéři přikládat k žádosti o kompenzace.

Jenže se k tomu dají snadno přidat zprávy o tom, že i v těchto případech registrační systém nefungoval zrovna hladce. A pak ještě iniciativu odpůrců restrikcí, kteří chtějí zákazy obejít přeměnou hospod ve stranické buňky. A hele: vítejte v Česku vzor 2021!

Restaurace, hospody i bary jsou jednou z klíčových součástí společenského i ekonomického života. Zároveň se ale právě tam podle některých studií epidemii mimořádně daří. Není tedy divu, že se na tyto provozovny během koronavirové krize soustřeďuje tak velká pozornost. A že se občas stávají pomyslným bojištěm jednotlivých názorových skupin.

Těžko říct, jestli je za tím frustrace vlády z rostoucího odporu vůči restrikcím a odbojnosti některých provozovatelů. Pokud je ale v čestném prohlášení, které je součástí žádosti o pomoc v rámci nově rozběhlého programu „COVID – Gastro – Uzavřené provozovny“, kromě jiného závazek s dodržováním vládních pravidel, musíme se ptát: není už to trošku přes čáru? Doslova se tam píše: „… a tato omezení daná příslušnými usneseními vlády jsem po celou dobu jejich platnosti dodržoval“. Viz příloha č. 3.

Dodržování zákonů a dalších právně závazných nařízení je přeci samozřejmostí. Stát má prostředky na jejich vynucování, kontrolování a případné trestání prohřešků. Zde si nejen ulehčuje práci, ale žadatele o státní, a tedy veřejnou (!) pomoc nutí k takové drobné servilitě. A bráno do extrému, dělá z nich vlastně „pozitivní sebeudavače“, neboť musejí podepisovat, že nic špatného neudělali.

Vláda, konkrétně pak ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček to vysvětlují na první poslech logicky: „Nedodržujete vládní nařízení, nedostanete vládní podporu,“ reagoval pro ČRo. Dodal, že by to jinak bylo nefér vůči těm, kteří pravidla dodržují. Jenže písemným čestným prohlášením se to posouvá do trochu jiné roviny. To se také můžeme dostat k argumentům jako „kdo nic neudělal, nemusí se bát“, které až moc dobře známe z minulosti.

Kdyby raději stát vynaložil větší úsilí k funkčnosti registračních systémů. Ani zde to zjevně neprobíhalo hladce, hlášena byla nedostupnost a výpadky. I když ministr Havlíček podobně jako o frontách na očkování prohlašoval, že vše běží jako na drátkách.

Pak do toho ale Chcípl PES. Přesněji do toho přišla iniciativa „Chcípl PES“ s nápadem, že zavření restaurací obejde, když založí politické hnutí a bude v nich pořádat schůzky svých buněk. Nejde ani tak o recesi. Spíš o projev zoufalosti provozovatelů těchto podniků, jakkoliv to s sebou samozřejmě nese i epidemiologická rizika.

Ale jelikož jsme v Česku, dají se obě věci skloubit, jak už poradili i zástupci iniciativy. Zažádat o pomoc, podepsat čestné prohlášení a teprve potom začít podmínky porušovat. A všichni budou spokojeni. Tedy všichni asi ne.