Glosa Petra Peška: Nechci pomoc zadarmo

Evropská unie

Evropská unie Zdroj: profimedia.cz

Popularita EU
Evropská unie, Česko
Evropská unie
4
Fotogalerie

Evropská komise chce napumpovat do ekonomik členských zemí, které zasáhla koronavirová krize, úctyhodných 750 miliard eur. Část jako přímou pomoc, zbytek ve formě úvěrů.

Pomoc by to byla velkolepá, to beze vších pochybností. Jenže filmové „nechci slevu zadarmo“ platí i tady. Ani tato pomoc by nebyla zadarmo. Respektive, cena za ni může být hodně vysoká.

Jednak je tu samozřejmě finanční aspekt. Brusel by si na část pomoci vypůjčil, což by s sebou neslo další náklady, které by ve finále skončily na bedrech členských zemí. Protože se nemůže zapomínat na základní fakt, že Evropské komise pouze přerozděluje příspěvky od svých členů. A v neposlední řadě ani to, že by se EU zadlužila na dlouhá léta dopředu.

Českou vládu vcelku pochopitelně zajímá, kolik by z tohoto balíku připradlo pro naši republiku a podle jakého klíče by se peníze přerozdělovaly. Podle návrhu citovaného ČTK by to bylo 19,2 miliardy eur, tedy něco přes půl bilionu korun. A mimo jiné by se zohledňovala i výše nezaměstnanosti, což je samozřejmě pro Českou republiku nevýhodné.

Zapadnout by ale nemělo ani politické hledisko celého plánu. Nepokrytě se v zároveň s ekonomickou obnovou razí nejen digitalizace, ale také „zelená“ agenda. A projekt může vést i k posílení federalizačních, ne-li rovnou centralizačních snah v Evropské unii.

Premiér Andrej Babiš dal vůči plánu najevo výhrady, což je na místě. Jednak vzhledem k zadlužení EU – škoda, že mu to ale nevadí i na české úrovni – a kvůli klíči k rozdělování financí. Úkolem české vlády je samozřejmě vybojovat pro tuto zemi co nejlepší podmínky. Při dohadování o miliardy eur by se ale nemělo zapomínat ani na to, co všechno může celý velkolepý projekt způsobit i na unijní úrovni. I to se nás týká.