Glosa Petra Peška: Prezident a domovnice

Prezident Miloš Zeman a jeho projev k 28. říjnu 2020

Prezident Miloš Zeman a jeho projev k 28. říjnu 2020 Zdroj: FTV Prima

Prezident Miloš Zeman a jeho projev k 28. říjnu 2020
2
Fotogalerie

Miloš Zeman podruhé za krátkou dobu pronesl veskrze pozitivní, prakticky neútočný projev. Jeho řeč k 28. říjnu by tak vlastně měla zasloužit především pochvalu.

Ani tentokrát to ale není tak jednoduché. Důvodů ke kritickému pohledu je navíc hned několik.

Tím hlavním je, že prakticky opominul samotnou událost, jejíž výročí jsme si ve středu připomněli. O vzniku samostatného československého státu a hodnotách, na nichž se první republika zrodila, pomlčel. Jakkoliv se to může zdát jako klišé, v dnešní turbulentní době by tento svátek mohl být vhodnou příležitostí si to připomenout. Ale to je právo a volba prezidenta Zemana.

O 28. říjnu mluvil především v souvislosti s vyznamenanými. Což není na škodu, kdyby tu nebyla ta zmíněna disproporce. Jakýsi náznak hodnot se dal vyčíst z jeho citování britského teoretika a filozofa dějin Arnolda Josepha Toynbeeho – ovšem opět vztáhnuté jen k vyznamenaným, nikoliv k mužům 28. října. Opět, je to jeho věc, nicméně zarazit to muselo.

Miloš Zeman zde opět také prokázal, že se na jednu stranu rád a věrohodně prezentuje jako lidový prezident. Zároveň se ale často rád připomene i jako intelektuál, zvláště pokud jde o nějaký štěpný citát (ústřely typu „Hitler je gentleman“, jak to mylně připsal Ferdinandu Peroutkovi, ponechme teď stranou).

V části, kde mluvil o lidech, kteří „sami nic nedokázali, zato špiní práci druhých“, si vzpomněl i na svého již nežijícího přítele, bývalého ministra kultury Pavla Dostála. Říkal prý, že „s domovnicí se nediskutuje“. Neboli, že je pod úroveň se některými lidmi hádat. Vtipné, ale v projevu k výročí československé státnosti dost…pod úrovní. Ale i takový je styl Miloše Zemana.

Naopak prakticky opominul současnou koronavirovou krizi, která je jednou z největších zkoušek naší republiky, jež své kořeny vidí právě i v 28. říjnu. Zmínka, která o epidemii zazněla v úvodu prezidentova projevu, se týkala jen připomenutí jeho vlastní nedávné řeči a několika tezí.

Celkově působil projev Miloše Zemana jako mdlý. Dozvěděli jsme se mj. že dějiny jsou tvořeny i lidmi, kteří „zasadili strom, postavili dům, zplodili dítě“. Což je jistě pravda, o hlavy státu by se ale v tak krizové době a při tak důležitém výročí čekalo trochu víc. A nemuselo by to být jen pozitivní…