Zeman ocenil bojovníky proti koronaviru i veterány. Vyznamenání si odnese také Rychetský

prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. - český epidemiolog, věnuje se zejména problematice imunizace a vakcín. Získává: Řád Bílého lva občanské skup. I. třídy (za mimořádné zásluhy o stát).

prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D. - český epidemiolog, věnuje se zejména problematice imunizace a vakcín. Získává: Řád Bílého lva občanské skup. I. třídy (za mimořádné zásluhy o stát). Zdroj: ČTK

JUDr. Pavel Rychetský, dr. h. c. - Předseda Ústavního soudu. Získává: Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy
Ing. Tomáš Cihlář, CSc. - český biochemik a virolog, viceprezident pro virologii americké společnosti Gilead Sciences. Získává: Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti vědy).
plk. Ing. Petr Šnajdárek - systémový architekt tzv. chytré karantény, vedoucí oddělení systému velení a řízení armády na operačním odboru sekce plánování schopností Ministerstva obrany. Získává: Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů).
prap. Vladimír Šupa (na snímku vpravo) - Česká instruktor-lektor u 41. mechanizovaného praporu v Žatci, byl zraněn v r. 2009 během nasazení v misi ISAF v Afghánistánu. Získává: Medaile Za hrdinství  (za hrdinství v boji).
brig. gen. Martin Vondrášek - první náměstek policejního prezidenta. Získává: Medaile Za zásluhy  I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů).
14
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman při letošním udílení vyznamenání pamatoval především na osobnosti, které se nějak podílely na zvládání pandemie koronaviru. Kromě ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) ocenil i zástupce armády, policistů, sester či Vietnamců, kteří šili roušky. Mezi oceněnými nechybí řada válečných veteránů a řád získal i dlouholetý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Projděte si vybrané vyznamenané

genmjr. v.v. František Chábera (in memoriam)

Řád Bílého lva vojenské skup. I. třídy

Československý vojenský pilot a válečný stíhač se účastnil bojů ve Francii, Británii a významně se podílel na osvobození Československa.

plk. Josef Koukal (in memoriam)

Řád Bílého lva vojenské skup. I. třídy

Český stíhací pilot, který se stal hrdinou bitvy o Británii. Při jednom z leteckých soubojů havaroval a byl těžce popálen na 72 procentech těla. Navzdory zraněním se rozhodl vrátit k létání a nastoupit znovu do bojů.

genmjr. v.v. Ing. Miloslav Masopust

Řád Bílého lva vojenské skup. I. třídy

Český válečný veterán z druhé světové války byl přímým účastníkem bojů v SSSR na východní frontě při osvbozování Československa.

divizní generál Heliodor Píka (in memoriam)

Řád Bílého lva vojenské skup. I. třídy

Československý voják a legionář se účastnil bojů v Rusku a Francii. Po letech, během druhé světové války se stal významným představitelem zahraničního československého protinacistického odboje. Byl zavražděn komunisty ve vykonstruovaném procesu v roce 1949.

prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Řád Bílého lva občanské skup. I. třídy

Epidemiolog, který se zasloužil o zvládnutí první vlny epidemie v České republice. Na podzim 2020 byl během druhé vlny jmenován ministrem zdravotnictví.

JUDr. Pavel Rychetský, dr. h. c.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy

Předseda Ústavního soudu České republiky, který svůj post zastává od roku 2003. Býval místopředsedou vlády, ministrem spravedlnosti a senátorem.

Jana Březinová

Medaile Za hrdinství

Zdravotní sestra v důchodu, která se letos i přes prodělanou rakovinu plic vrátila mezi kolegyně nemocnice v Litomyšli a pomáhá jim se zvládáním koronavirové pandemie.

Petr Lang (in memoriam)

Medaile Za hrdinství

Příslušník vězeňské služby Věznice Heřmanice byl zastřelen při útoku v ostravské nemocnici v roce 2019. Při střelbě vlastním tělem kryl svou dceru, které zachránil život.

prap. Vladimír Šupa

Medaile Za hrdinství

Český instruktor u 41. mechanizovaného praporu v Žatci, který se účastnil bojů v Kuvajtu či Kosovu. Během nasazení v Afghánistánu byl v roce 2009 zraněn a přišel o část nohy. Dále pracuje pro armádu jako instruktor.

MUDr. Jiří Běhounek

Medaile Za zásluhy I. stupně

Dosavadní hejtman Kraje Vysočiny za ČSSD a předseda Asociace krajů. Svůj mandát v letošních volbách neobhájil. Před svým zvolením v roce 2008 působil jako lékař.

Ing. Tomáš Cihlář, CSc.

Medaile Za zásluhy I. stupně

Český biochemik a virolog, který je zároveň viceprezidentem americké společnosti Gilead Sciences. Podílel se na vývoji přípravku Remdesivir, který se ukázal jako potenciálně účinný k léčbě nemoci covid-19.

prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc.

Medaile Za zásluhy I. stupně

Profesor v oblasti trestního práva, kriminologie a kriminalistiky na Univerzitě Karlově, který je předním českým odborníkem na trestní právo. Je členem legislativní rady vlády.

MUDr. Jaroslav Matýs

Medaile Za zásluhy I. stupně

Významný psychiatr, který je odborník na dětskou psychiatrii. Býval dlouholetým předsedou Asociace dětské a dorostové psychatrie, je také odborným konzultantem na několika ministerstvech.

plk. Ing. Daniel Miklós

Medaile Za zásluhy I. stupně

Je náměstkem generálního ředitele HZS ČR pro prevenci a nouzovou připravenost. Během koronavirové krize na jaře 2020 byl klíčovým členem řízení na ministerstvu vnitra, aktivně se účastnil jednání krizového štábu a velkou měrou se zasloužil o zvládnutí první vlny pandemie.

Jiří Ošecký (in memoriam)

Medaile Za zásluhy I. stupně

Bývalý dlouholetý starosta obce Vintířov v Karlovarském kraji za uskupení Za obec krásnější. Funkci zastával 28 let, stal se v roce 2017 Osobností roku Karlovarského kraje, jeho obec zvítězila také jako Vesnice roku.

plk. Ing. Petr Šnajdárek

Medaile Za zásluhy I. stupně

Plukovník, který je armádním specialistou na elektronický boj, se stal hlavním architektem tzv. Chytré karantény během koronavirové pandemie v roce 2020. Významně se zasloužil o systém elektronické žádanky a dalších nástrojů.

Ing. Tan Trinh

Medaile Za zásluhy I. stupně

Dlouholetý předseda Vietnamského spolku Moravskoslezského kraje a Ostravy, který v době pandemie koronaviru přišel s iniciativou šití roušek v rámci komunity Vietnamců v Česku. Organizoval dovoz zdravotnického materiálu z Vietnamu do České republiky.

MUDr. Radim Uzel, CSc.

Medaile Za zásluhy I. stupně

Český gynekolog a sexuolog je významným popularizátorem svého oboru. Napsal řadu knih a pravidelně vystupuje v médiích.

brig. gen. Martin Vondrášek

Medaile Za zásluhy I. stupně

První náměstek policejního prezidenta byl klíčovým členem řízení na ministerstvu vnitra, kde se významně zasloužil o zvládnutí první vlny pandemie. Je odborníkem na protiteroristická a bezpečnostní opatření.

PhDr. Peter Weiss, CSc.

Medaile Za zásluhy I. stupně

Dlouholetý slovenský politik a diplomat, který se podílel na transformaci slovenské komunistické strany na SDĽ. V posledních letech působil jako velvyslanec v Maďarsku a donedávna i v České republice.