Glosa Petra Peška: Velikonoční mrzení

Prodávat se smí.

Prodávat se smí. Zdroj: profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání v Lánech (22. 3. 2021)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (22. 3. 2021)
Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (oba za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vystoupili na tiskové konferenci po schůzi vlády (22. 3. 2021)
4
Fotogalerie

A přece to jde. Ještě v pondělí vládní představitelé mluvili jako o hotové věci, že nouzový stav má být prodloužen o celý měsíc. Když se ukázalo, že pro to bude menšinová vláda shánět v Poslanecké sněmovně těžko podporu, najednou tu slyšíme o setrvání restrikcí „minimálně do Velikonoc“.

Ve středu se v tomto duchu vyjádřili jak ministr zdravotnictví Jan Blatný, tak i sám premiér Andrej Babiš. Jistě, nemusí to znamenat, že vláda už ustupuje od měsíčního prodloužení nouzového stavu. Rozhodovat se o tom bude ve sněmovně až v pátek. Spíš je to náznak toho, jak by mohlo vypadat kompromisní řešení.

Komunisté totiž dali najevo, že vládě už další bianko šek nedají a nouzový stav v navrhované podobě nepodpoří. A k dohodě dle očekávání nevedlo ani středeční premiérovo jednání s opozičními lídry. Podle nich má vláda jediný plán – uzávěru - a jednání nemělo hlavu ani patu. Andrej Babiš zase reagoval slovy, že ho nedosažení dohody „mrzí“.

Přitom plánovat by se dalo ledacos. Třeba postupný návrat žáků a studentů do škol alespoň v těch bezpečnějších okresech. Například zkušební testování ve Středočeském kraji odhalilo mezi dětmi jen čtyři promile pozitivních případů.

U nouzového stavu se každopádně čím dál víc ukazuje, že se politické nůžky mezi vládou a opozicí stále víc rozevírají. Kabinet už se nemůže spolehnout ani na polovládní KSČM. Což není jen výsledkem toho, že politická jednota z loňského jara vyvanula a za dveřmi jsou volby.

Vláda nepřichází s ničím jiným než jen s prodlužováním už několikrát prodlouženého. Možná ji teď odpor opozice i jejích rudých vládních partnerů donutí alespoň k nějaké korekci.

.