Igor Záruba: Barma je příležitostí pro souhru ministrů

Karel Schwarzenberg, Su Ťij

Karel Schwarzenberg, Su Ťij Zdroj: CTK

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg navštívil minulý týden Barmu. Tedy končinu, která se po letech izolace otevírá světu. A také zemi, již s tuzemskem ekonomicky spojuje jen chabá obchodní výměna včetně splácení starého dluhu. Oba státy dělí mnoho tisíc kilometrů, v Barmě není ani český zastupitelský úřad. Vtírá se tedy pochopitelná otázka: Měl se druhý muž úřadujícího kabinetu vydávat „kamsi do Asie“? Odpověď zní: Ano, měl.

Důvodů je hned několik. Předně, cesta do Barmy byla dlouhodobě chtěná a plánovaná. Sám ministr přiznává, že si tuto návštěvu velmi přál. V daném případě ovšem nešlo jen o nějaký rozmar. Schwarzenberg má k asijskému regionu vřelý vztah, a co je důležitější, tamní politici se k němu chovají s respektem. Jinak řečeno, do Rangúnu a poté do Neipyijta nepřijela nějaká česká nula, ale člověk, který je v dané oblasti pojmem.

Do Republiky Myanmarský svaz, jak se 59milionová federace oficiálně nazývá, se navíc v posledních měsících snaží dostat kdekdo. Získat audience na nejvyšší úrovni není snadné. Že se to Čechům povedlo chvíli po převratných doplňovacích parlamentních volbách, je bezesporu diplomatický úspěch. I když doma jej asi docení málokdo. Četnost zahraničních cest poněkud ztěžuje orientaci v tom, kam a proč ministr zase letěl. Ostatně dvojaká radost obvykle panuje i mezi zaměstnanci Černínského paláce, kde se zadostiučinění specialistů na příslušné teritorium mísí se spokojeností pracovníků, jimž Schwarzenbergova častá nepřítomnost vyhovuje.

Zásadním důvodem, proč má cenu do Barmy vyrazit, byla a je také Su Ťij. Ženě považované za symbol demokracie chtěl před sedmi lety darovat růži k narozeninám prezident Václav Havel. Přání splnil až půl roku po exprezidentově skonu právě ministr zahraničí. Vhodnějšího vykonavatele Havlovy vůle bychom hledali jen stěží.

Rozpaky ovšem může budit skutečnost, že ministra nedoprovázela podnikatelská delegace, jež by začala domlouvat obchodní a investiční kontrakty. Vzhledem k tomu, že tento počin chystá na podzim ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, se proto nabízí úvaha, zda šéf diplomacie neměl rovnou přenechat návštěvu Barmy kolegovi s pragmatičtějšími úmysly. Ne, neměl.

Bez Schwarzenbergovy image a jím vydlážděné cesty by účast podnikatelů v dané chvíli byla nejspíš předčasná, možná i zbytečná. Tím spíše, že konkurence v regionu je obrovská a ekonomická síla jiných zájemců nesrovnatelně větší. Cesta Karla Schwarzenberga otevřela Martinu Kubovi mnohé dveře. Na něm bude, jak s touto šancí naloží. Bylo by hezké, kdyby ji využil, aniž by oživoval hloupé spory mezi oběma ministerstvy o pravomoci v ekonomické diplomacii.