Jan Sedlák: Co to znamená, že Apple vyplatí dividendy

Tim Cook

Tim Cook Zdroj: profimedia.cz

Apple oznámil, že akcionářům začne vyplácet dividendy a odkoupí část akcií. Na účtech už má 100 miliard dolarů. Co to pro firmu s největší tržní kapitalizací znamená?

O tom, co Apple udělá se svým napěchovaným finančním polštářem ve výši téměř 100 miliard dolarů, se spekulovalo už delší dobu. Firma meziročně roste o vysoké desítky procent a předpokládá se, že i v průběhu tohoto fiskálního roku svůj kapitál na účtech navýší. „Naši zákazníci budou neuvěřitelně potěšeni z toho, co v průběhu tohoto roku uvidí,“ řekl předevčírem novinářům a analytikům výkonný šéf Applu Tim Cook na otázku dalšího produktového směřování firmy. Zákazníci jsou nadšeni evidentně už nyní – nového iPadu se jen za první víkend prodalo přes 3 miliony kusů.

Hromada peněz, které se Applu „válí“ na účtech, dalece přesahuje potřeby samotné společnosti, zvláště v případě, kdy je byznys nastavený tak, že bude další ohromné příjmy generovat i v budoucnu. „Je to více než kolik k chodu společnosti potřebujeme,“ potvrdil tuto skutečnost Cook. Nejvyšší vedení společnosti nakonec došlo k rozhodnutí, že Apple vyplatí dividendy svým akcionářům a začne s odkupem akcií z burzy.

Řízeno rozumem

Na adresu tohoto rozhodnutí se okamžitě vyrojila hromada vyjádření různých analytiků, podle kterých by za Steva Jobse tato situace nikdy nemohla nastat. Zesnulý vůdce se skutečně stavěl proti rozmělňování hotovosti mezi podílníky společnosti, což bylo dáno především tím, že chtěl vytvořit dostatečnou zásobu finančních prostředků a udržet firmu silnou. „Co chcete, abychom byli,“ zeptal se Jobs analytiků před dvěma lety, „společnost s naší cenou akcií a 40 miliardami dolarů na účtech, nebo společnost s naší cenou akcií a žádnými penězi?“ Tim Cook jde o dva roky zpátky jinou cestou, rozhodl se nicméně dobře.

Strategii hromadění kapitálu a nevyplácení dividend využívají společnosti, které jsou v silné růstové fázi a potřebují dostatek peněz k rychlému růstu a uskutečňování svých plánů. Investoři a akcionáři kupují akcie takové společnosti na základě toho, že své investice chtějí rychle zhodnotit. V případě Applu se jim to bezesporu vyplatilo. Jen za poslední rok hodnota cenných papírů vyrostla z necelých 350 dolarů na současných 600.

Apple ale došel do fáze, kdy potřebuje i další sortu akcionářů – takovou, která do akcií s rychlým růstem neinvestuje a raději volí jistotu v podobě čtvrtletního výnosu z dividend. Typickým příkladem takové investice je Microsoft, který i přes více méně stagnující cenu akcií tvoří zajímavé lákadlo pro mnoho investorů, protože od něj díky dividendám mohou očekávat pravidelné platby. Uvolnění kapitálu mezi investory přiláká jejich širší okruh. Navíc akcie firem, které vyplácejí dividendy, často rostou rychleji (pravidlo to ovšem být nemusí, viz Microsoft). Apple dost možná se strategií dividend přišel v nejvyšší čas. Hranice 600 dolarů za kus už je hodně vysoká, a pokud chce dosáhnout hranice jednoho tisíce dolarů, jak některé investiční banky odhadují, dividendy a noví investoři tomu mohou pomoci.

I když Apple třetinu peněz rozdělí mezi investory, stále bude mít dost.I když Apple třetinu peněz rozdělí mezi investory, stále bude mít dost.|Jan Sedlak

Apple rozhodně veškerou svojí hotovost mezi lid nevypustí. Peníze začne vyplácet od čtvrtého kvartálu tohoto fiskálního roku a během následujících 3 let by chtěl vyplatit zhruba 45 miliard dolarů. O moc víc ani vyplácet nemůže, kolem 60 procent majetku firmy je totiž alokováno mimo Spojené státy a Apple by při převodu peněz do své domoviny musel zaplatit 30procentní daň. A to firma samozřejmě nechce. Tlačí proto na americkou vládu, aby vytvořila daňové prázdniny. Peníze převedené zpět do Států údajně podpoří ekonomiku a vytvoří nová pracovní místa. Zkušenosti z minulosti ale ukazují, že to nemusí být pravda.

Apple se s dividendou 2,65 dolarů na akcii s ročním výnosem 1,7 procenta stává druhým největším plátcem dividend ve Spojených státech, hned za mobilním operátorem AT&T.

A kdy budou satelity a jaderná zbraň

V médiích a mezi kritiky se začalo objevovat mnoho alternativ, za které by měl Apple své jmění utratit. Jedna z nich tvrdí, že by firma měla více investovat do akvizic jiných společností. Za 100 miliard dolarů by byl ale pořádný balík firem, které má Apple ve zvyku nakupovat. Cupertino se soustředí především na mladé a levné společnosti, jež mají zajímavé a inovativní technologie. Koupě Cisca, AMD nebo kohokoliv jiného není na pořadu dne.

Další názor říká, že by Apple měl investovat více do výzkumu a vývoje. Cookova firma ale v investicích do inovací rozhodně patří k těm nejaktivnějším, což je konec konců vidět na konečných produktech. Za 100 miliard dolarů by Apple pomalu mohl spustit vlastní jaderný program, což nejspíše nemá v plánu. Spekulace o tom, že by Cookovo impérium chtělo obejít operátory a spustit vlastní mobilní síť přes družice ve vesmíru, se sice pěkně poslouchají a dobře se o tom povídá, ale se skutečností nemusí mít vůbec nic společného. Vnější pozorovatel si navíc může udělat pouze velice omezenou představu o tom, co by takový krok znamenal po technologické, obchodní a ekonomické stránce.

Na co by se ale veliká suma peněz mohla hodit, je postupný odkup všech veřejně obchodovatelných akcií a stažení Applu z burzy. To pak firmě dává mnohem větší svobodu a snižuje náklady. Už není nutné se zodpovídat analytikům a akcionářům, není nutné neustále připravovat rozsáhlé reporty nebo platit dividendy. Ovšem ke kompletnímu stažení Applu z trhu by bylo potřeba ještě více peněz než 100 miliard dolarů. Tržní kapitalizace firmy už se pomalu blíží hranici 600 miliard dolarů. A to ještě není započítáno navýšení ceny, které by Apple nejspíše musel nabídnout.

I přesto se Cook k odkupu cenných papírů chystá. Začít chce v roce 2013 a uvolnil k těmto účelům 10 miliard dolarů. Ve větší míře by ale nemělo dojít k odkupu současných akcií, ale těch, které začnou do veřejného oběhu vypouštět sami zaměstnanci společnosti. Ti totiž často drží různé zaměstnanecké opce a čekají, až hodnota papírů vyroste co nejvýše. Apple v současné době veřejně obchoduje přes 900 milionů akcií.