Jan Vávra: Nevěřící teroristé

Muži podezřelí z členství v Islámském státu v Iráku

Muži podezřelí z členství v Islámském státu v Iráku Zdroj: ctk/AP

Američtí muslimové se pomocí billboardů vysmívají Islámskému státu a připomínají mu posvátnost života. Zaštítit by se mohli i tezí jako vždy provokujícího slovinského filozofa Slavoje Žižka o tom, že takzvaní fundamenalisté z IS žádnými hluboce věřícími osobami nejsou a nikdy nebyli – jinak by jejich vírou neotřásaly projevy sebedekadentnější civilizace, jak Západ osočují. Proč s ním tedy bojují, když by jej prostě mohli nechat vyhnít?

Zaslouženou pozornost vzbudily v USA také (pro)ruské vazby nyní již bývalého šéfa Trumpovy předvolební kampaně. Neméně znepokojující je ale také váha, kterou tímto kampaním politiků a priori přisuzujeme.

Pokud právě ony mají mít v politickém procesu tak velký vliv, pro liberální demokracii to není dobrá zpráva, ani kdyby jejich financování bylo křišťálovější než křišťál. Na voliče zbývá alespoň role nevyzpytatelného prvku, který všechny „investice“ může zhatit.

Za zmínku stojí i situace na českých silnicích, která nastává někdy mezi pátou a šestou hodinou ranní, nejvýrazněji na silnicích směřujících do hlavního města.

Moc řidičů nepotkáte, ti, kteří vyjedou, se ale ženou do práce (v ideálním případě) natolik horlivě, že předpisy a maximální povolenou rychlost řeší ještě méně než obvykle. Zatímco oni chtějí plnit plán na 150 procent, dopravní policisté nejspíš teprve snídají.