Jana Havligerová: Finanční ústava má svá úskalí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CNB

Státní rozpočet je zákon, o jehož konečnou podobu se každoročně ve sněmovně bojuje, až třísky létají. Přitom je to norma, kterou po jejím schválení vládní politici, také každoročně, pravidelně porušují. Zhruba od poloviny devadesátých let to platí určitě, bez ohledu na to, jaká strana právě vedla vládu.

Přítrž téhle svévolnosti by konečně měla udělat finanční ústava, se kterou přichází Nečasův kabinet. Měla by politiky donutit, aby se chovali rozpočtově odpovědně. Prosadit ji ovšem nebude jednoduché. Nejen proto, že k jejímu schválení bude potřebná ústavní většina a vládní koalice se tak bude muset dohodnout s opozicí.

Těžištěm návrhu je maximální poměr veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu a dluhová brzda má začít fungovat už při zadlužení dosahujícím čtyřiceti procent HDP. Právě toto číslo i další limity budou prvním jádrem sporu. ČSSD v principu proti finanční ústavě neprotestuje, všechny limity si však představuje o pět procentních bodů výš. Právem. Nejen proto, že nový předpis dopadne až na budoucí vlády. Zákon o rozpočtové odpovědnosti má platit od roku 2014 a v té době bude zadlužení země – v lepším případě – na pětačtyřiceti procentech HDP.

Dohodnout se na limitech zřejmě nebude tak složité. Ať však budou jakékoli, nová pravidla tvrdě narazí u starostů. Těm se hrubě nelíbí, že pokud by nezodpovědně hospodařila vláda, znamenalo by to omezení i pro ně. A ministerstvo financí by jim mohlo zadržet podíl na dani z příjmu a přidané hodnoty, který dostávají v rámci rozpočtového určení daní. Vedení radnic a krajů není hned potřeba podezírat z toho, že nevědí, co jsou veřejné finance.

Zadlužení krajů se za poslední čtyři roky dramaticky zvýšilo a některá města budou svoje dluhy splácet až dvacet let. Teď by za to znenadání měl přijít trest. Zdolat odpor krajů a radnic, tedy regionálních politiků, bude hlavně pro ČSSD mnohem větší problém než vyjednat s vládní koalicí měkčí parametry dluhové brzdy. Tím spíše, že pokud se potvrdí předvolební průzkumy, v regionech bude znovu vládnout levice.

Vzrušené diskuze se docela jistě povedou i o jiných detailech návrhu. Například o trestním postihu politiků. V tomto ohledu lze připomenout praxi, kterou zavedli v Brazílii. Tam ministrům hrozí za porušení fiskální disciplíny nejen ztráta křesla, ale také vězení.

David Klimeš: Finanční ústava kulhá na jednu nohu

Nečas: Neumím si představit, že finanční ústavu nepřijmeme ještě letos

Finanční ústava by měla fungovat za dobrého i špatného ekonomického počasí. Že se o ni povede urputná debata, je tedy pochopitelné. Její výsledek ovšem musí obstát nejen v Česku, ale hlavně na fóru Evropské unie. Také by neměla trvat moc dlouho. Ty nehezké výrazy – kredibilita a fiskální udržitelnost – jsou totiž pro rozvoj země klíčové.