Jana Havligerová: U nás v Kocourkově

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš, Pavel Bělobrádek

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš, Pavel Bělobrádek Zdroj: ctk

Prezidenta Miloše Zemana děsí představa, že ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL vyšlou na pozice náměstků ministerstev politické figury. Na takových postech by hlava státu ráda viděla osoby, jež se podle ní osvědčily v Rusnokově kabinetu. To jsou momentálně skutečně lidé bez stranické příslušnosti. Tedy poté, co ve volbách neuspěla Strana práv občanů zemanovci.

Hnutí ANO řeší podobný problém. Zatímco se zástupci sociální demokracie s vůdci hnutí dohodli na reciprocitě náměstků na všech ministerských úřadech, u KDU-ČSL s uplatněním letité praxe váhají. Čím to jen může být? Že by měli něco proti lidovcům? Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a první místopředseda Marian Jurečka kandidáty na ministry z ostatních dvou koaličních stran obhajovat nehodlají. „My budeme hájit své tři kandidáty, ať si ostatní strany hájí své,“ pravil Bělobrádek. Není nad to mít v kabinetu týmové hráče, kteří vědí, co je to táhnout za jeden provaz.

Kauza dvou policejních ředitelů spěje k opravdu podařenému konci.Martin Červíček – to je ten odvolaný, se proti ministrovu rozhodnutí hodlá odvolat. Kromě toho je na dovolené, neb nestojí o post policejního náměstka, kam byl z moci úřední vrácen. Petr Lessy, jenž byl opětovně instalován do čela policie, chce funkci vykonávat jen do doby, než bude jmenována nová vláda. A budoucí ministr vnitra nepočítá ani s Lessym, ani s Červíčkem, bude hledat nového ředitele. Vítejte v Kocourkově.