Jaroslav Bukovský: Umřít se zdravým srdcem

sídlo ECB ve Frankfurtu

sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: CTK/AP

Evropská centrální banka o víkendu odstartuje další kolo své letité psychologické hry s trhy, jež mezitím přezrála jako hruška na zem spadlá. Oznámí výsledky zátěžových testů evropských bank, které prý mají zahnat obavy o zdraví kontinentálních bank.

Problém je, že na rozdíl od vrcholící finanční krize, kdy banky měly v majetku skutečné nášlapné miny, nyní už tam opravdu povětšinou najdeme jen vesměs bohulibé položky. Finanční šikana ECB ale pokračuje i v době postrizikové a navenek začíná Draghiho mančaft působit schizofrenním dojmem. Na jedné straně banky podporuje penězi, na straně druhé je nutí, aby je obratem schovaly v sejfech. Inu, až nemocná Evropa klesne ke dnu, jedno plus si připíše: zdravé banky.

Evropa balancuje na hraně svého snu o prosperitě. Ačkoli sekta kontinentálních centrálních bankéřů stále hlásá lepší zítřky, kapitál to pochopil už dávno. Symbolem krušných časů mohou být planoucí ohně v Aténách. Ne ty olympijské, ale burzovní.
Řecká stigmata totiž opět krvácejí.

Ještě nedávno si brokeři nechávali řecké akcie a bondy jako poslední argument k uzavření obchodu, dvouletá růstová křivka mnohdy zlákala i přemýšlivé jedince. Jenže: pod Olympem zůstalo jen u nadějí a růst akcií připomínal spíše sázku na zásah vyšší moci, a tak party musela zákonitě někdy skončit. Řecké hospodářské NIC se znovu zjevilo během pouhých šesti týdnů: aténské akcie propadly o pětinu a jako horký brambor si investoři přehazují i řecké vládní bondy. Prostě návrat ke kořenům.