Jiří Polanský: Proč výrazněji neklesá cena ropy? Můžou za to i nedostatečné kapacity

Ropné zásobníky státního podniku Mero

Ropné zásobníky státního podniku Mero Zdroj: MERO/ Ludek Sipla / E15

Řada vlivných finančních domů ještě nedávno, když byly ceny ropy Brent na 125 dolarech za barel, předpovídala další výrazný nárůst její ceny a následné setrvání na zvýšených hladinách. Nedávná korekce ale šla opačným směrem a ropa se vrátila pod 100 dolarů za barel. Nyní kolem této hladiny osciluje.

Korekce na ropě je zcela intuitivní a potvrdila nesmyslnost výše zmíněných „predikcí“. Cyklicky totiž vysoké ceny ropy střednědobě buď významně přispějí ke globálnímu ekonomickému ochlazení s následným negativním dopadem na ceny, nebo budou naopak motivovat těžaře ke zvýšení produkce (či technologickým inovacím) se stejným dopadem na cenu.

To se ukázalo i nyní, když ochlazení čínské ekonomiky, k němuž přispěla i politika nulového covidu, a dále pak sílící obavy o vývoj globální ekonomiky pro následující čtvrtletí (obavy z recese v USA a eurozóně a zpomalení růstu v Asii) poslaly cenu ropy znatelně dolů.

Vzhledem k aktuálně očekávaným problémům světové ekonomiky by ale měl být pokles ceny ropy daleko větší. Kromě politických vlivů, tedy neochoty některých zemí kupovat ruskou ropu a neochoty zemí Perského zálivu navyšovat těžbu, jsou na vině nedostatečné kapacity. Po nástupu pandemie a výrazného poklesu cen ropy se přestalo investovat do nových technologií, nalezišť či do logistiky, což se nyní projevuje v omezených možnostech nabídky, tedy kromě několika zemí Zálivu, které těžbu zvyšovat buď nechtějí kvůli snaze udržet její cenu vysoko, nebo se obávají budoucího poklesu ceny a nevyplatí se jim to.

Pokud opravdu dojde k výraznému globálnímu ochlazení, čemuž bude během následujícího zhruba tři čtvrtě roku velmi těžké se vyhnout, cena ropy by mohla spadnout až někam k 60–80 dolarům za barel (krátkodobě může ale i níže). Což jsou stále ještě vysoké ceny na nastartování rychlejšího globálního oživení.

Autor je analytik České spořitelny