Jiří Polanský: Ovlivněním kurzu může ČNB pomoci více než zvyšováním sazeb

Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
4
Fotogalerie

Měnová politika stojí na transmisních kanálech, kterými se změna jejích instrumentů přenáší do vývoje ekonomiky. Tradičně nejznámější je úrokový kanál, kdy změna sazeb centrální banky ovlivní tržní sazby, což se postupně přenese do výše investic či spotřeby (pokud je část těchto výdajů na dluh), HDP a inflace.

Dosavadní zvyšování sazeb ČNB by se mělo projevit ve zpomalení investiční aktivity firem. Čísla ze začátku letošního roku (z doby před vypuknutím ruské invaze) ale vypadala relativně dobře. Hlavním důvodem je, že firmy, které mají možnost přecházet na půjčky v eurech (především vývozci), začaly tuto možnost ještě výrazněji využívat. Eurové půjčky jsou z důvodu nízkých sazeb podstatně levnější, a navíc jde i o formu zajištění proti kurzovým výkyvům.

ČNB tím ale ztrácí jeden z klíčových kanálů, kterými její politika může ovlivnit inflaci. Neplatí to zcela, protože část firem či podnikatelů přístup k půjčkám v eurech nemá (domácnosti fakticky vůbec ne), a proto je úrokový kanál stále účinný, ačkoliv pravděpodobně značně méně. Pro ČNB z toho plyne ta skutečnost, že pokud by se na něj chtěla dále spoléhat, tak by musela zvyšovat sazby ještě razantněji, a ještě více tím riskovat pád ekonomiky do recese.

Video placeholde
Očima guvernéra: Inflace • Videohub

Druhá možnost je více se spoléhat na kurzové kanály. Posílení kurzu, ať již přes vyšší sazby, nebo přes intervence, na jedné straně přímo zlevní dovozní ceny a na straně druhé pak negativně ovlivní vývozy, poté zaměstnanost, spotřebu a následně inflaci. Vzhledem k tomu, že českou ekonomiku nyní drtí především vysoký růst cen dovážených energií a komodit a úrokové sazby jsou již vysoké, výraznější (a dočasné) použití intervencí by se přímo nabízelo. Vzhledem k objemu devizových rezerv a kredibilitě ČNB by náklady pro českou ekonomiku mohly být nakonec znatelně menší než další zvyšování sazeb