Komentář Jany Havligerové: Nouzové Česko

Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO) Zdroj: Blesk:Michal Protivanský/CNC

Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO) a nový ministr Roman Prymula (za ANO)
3
Fotogalerie

Stalo se přesně to, co si vládní garnitura a zvlášť premiér Babiš nepřáli. Úřaduje covid, kvůli nebezpečně se šířící nákaze se krajské a senátní volby sešly s nezbytností vyhlásit nouzový stav. Na utažení šroubů upozorňoval ministr zdravotnictví celý minulý týden, jeho promluvy korunoval předseda vlády prohlášením: „Nouzový stav je nutný, co bude znamenat, bude záležet na Prymulovi.“

Vláda má rozhodnout dnes, debata se nepovede ani tak o tom, jestli už podruhé použít nejsilnější zákrok, který má k dispozici, ale o tom, co do jeho rámce vtěsnat. Zavření středních škol, zrušení tělocviku a hudební výchovy i na základkách, trvající distanční výuka na vysokém učení. To jsou restriktivní opatření, která ministr zdravotnictví naznačil a nabízí.

Rád by omezil, jak řekl, i „volnočasové aktivity“, setkávat by se mělo deset až dvacet lidí. Pokud jde o školství, zvolená opatření mají být platná od příštího pondělí a minimálně zavírání středních škol se má řešit regionálně. Od stejného dne zřejmě začnou být účinné i další zákazy. Zvolený den D se dal očekávat. Krajské a senátní volby sice zvolna, ale fakticky začínají dnes. Hlasy na drive-in stanovištích začnou odevzdávat lidé, kteří jsou v karanténě nebo v izolaci. Tak je potřeba vyhlášení nových epidemiologických opatření posunout za víkend, kdy volby vyvrcholí.

Když vláda nouzový stav vyhlásí, musí neprodleně informovat sněmovnu. Ta může jeho vyhlášení zrušit. Dolní komora parlamentu shodou okolností právě zasedá a některé kluby opozičních politických stran už oznámily, že jsou proti omezení základních práv. Když ale ANO, ČSSD a komunisté potáhnou za jeden provaz, odpor proti kabinetu bude marný.

Vyhlášení nouzového stavu není výhodné pro žádnou partaj. Některé voliče to může ještě víc vyděsit, takže si mohou říct, že je lepší zůstat doma a k urnám nejít. Na nižší volební účast obvykle doplácejí hlavně strany s tradičně staršími voliči.

To je sice nyní i hnutí ANO, Babiš si ale přízeň důchodců snažil předem pojistit. Jestli bude pět tisícovek navíc k pravidelné penzi stačit, se uvidí. Možná finanční nášup povede k úvaze – premiér se jednou postaral, když bude hůř, udělá to znovu.

Opozice věří, že nynější volby překreslí politickou mapu. Nebo přinejmenším naznačí nový trend. Dva průzkumy voličských preferencí po sobě sice potvrdily pokles podpory anoistů, ale nemusí to nic znamenat. Výsledky krajských voleb se vždy špatně odhadují, v čase koronaviru to platí dvojnásob. Nízká volební účast při krajských volbách je v Česku chronickou bolestí. Letos může být hůř než v minulých letech.

Obavy lidí z nákazy rostou. Není divu. Když kvůli ničemu jinému, tak proto, že opět nejspíš bude nutné omezovat lékařskou péči. Počet nakažených doktorů i sester roste, Česká lékařská komora vyzývá nemocnice, hygienické stanice i sociální zařízení, aby oslovily bývalé zaměstnance s žádostí o výpomoc. V nemocnicích dochází lék remdesivir, který se používá na léčbu těžké formy nemoci COVID-19.

Babišův kabinet musí vyhlášení stavu pořádně zdůvodnit. Nejen parlamentu, ale i veřejnosti. Jestli se uchýlí k obecnému konstatování, že se tentokrát chce vyhnout sporům a žalobám kvůli jednotlivým opatřením, bude to čirá zbabělost.