Komentář Martina Čabana: Předvolební doba nahrává Babišovi

Video placeholde
Premiér Sobotka útočí a ministr Babiš se brání.
Jaroslav Faltýnek bránil šéfa.
Miroslav Kalousek neměl na koho útočit.
Babiš zahajoval stavbu dálnice v Ševětíně.
4
Fotogalerie

Včerejší poslanecká debata o příjmech, výdajích a o daních ministra financí Andreje Babiše sama o sobě příliš plodná nebyla. Slyšeli jsme stokrát slyšené, nové argumenty nezazněly, natož fakta. Přesto byla ze dvou důvodů pozoruhodná. 

Prvním důvodem je její výsledek. Tím je tříbodové usnesení. V něm poslanci podpořili sněmovní rozpočtový výbor, který po Generálním finančním ředitelství žádá, aby se zabývalo emisemi korunových dluhopisů před koncem roku 2012. Dále vyzvali Babiše, aby vyvrátil podezření z daňových úniků a vysvětlil své příjmy. A konečně vyzvali předsedu vlády, aby v případě, že to Babiš do konce dubna neudělá, vůči němu „vyvodil odpovědnost“. Rozuměj vyhodil svého prvního vicepremiéra z vlády.

To není úplně slabé slovo. Je téměř jisté, že Babiš bude poslance ignorovat, protože ví, že sněmovní usnesení není právně závazný dokument. Vysmál se usnesení vycházejícímu ze závěrů komise, která vyšetřovala policejní reorganizaci, vysměje se i usnesení, které po něm chce odpověď na nejasnosti v jeho financích. V problematičtější pozici se ocitá premiér Bohuslav Sobotka. Tomu slouží ke cti, že vysmívat se poslancům nemá ve zvyku.

Pro usnesení, které jej vyzývá k vyvození odpovědnosti vůči Babišovi, hlasovalo v prořídlé sněmovně 24 jeho poslanců, proti nebyl v klubu ČSSD nikdo. Takže až Babiš, jak se dá očekávat, nic nevysvětlí, ocitne se Sobotka v dost nepříjemné situaci – na jedné straně bude jasný hlas sněmovny, na druhé premiérova urputná snaha udržet vládu do voleb, aby bylo dost času na kampaň a snížení náskoku ANO. Druhou věcí, která byla na včerejším jednání poslanců pozoruhodná, je míra pohrdání, kterou šéf ANO Andrej Babiš projevuje vůči dolní parlamentní komoře.

Na schůzi, která se zabývala jeho osobou, nebyl, protože musel poklepávat na základní kámen dálniční stavby a agitovat v Českých Budějovicích. Není to dlouho, co Babiš na poslance křičel, že jim se zodpovídat nebude, že se zodpovídá voličům. Nedávno se Babiš zase dostavil na sněmovní schůzi v jejím průběhu a s využitím přednostního práva začal v rámci jednání o zcela jiném bodu odpovídat na interpelaci, která vůbec nebyla přednesena.

Přičtěte k tomu slova o „žvanírně“ a bez mrknutí oka přednesený nápad zrušit Senát a snížit počet poslanců na polovinu, a máte celkem plastický obrázek o tom, co si ministr financí myslí o parlamentní demokracii. Není pochyb, že se Babiš kvůli dluhopisům a čilému obchodnímu styku mezi sebou samým a svou firmou opět postaví do role oběti, po níž všichni jdou, protože ji chtějí vystrnadit z politiky. Přežil s touto pózou Čapí hnízdo, přežije i dluhopisy. Předvolební doba v tom Babišovi paradoxně pomáhá – sebezávažnější podezření, sebedůležitější otázku lze odbýt s tím, že jde o volební kampaň. A ublíženost, tu umí Andrej Babiš zahrát jako máloco.