Zájmy lidí nehájí miliardáři. Nejsme marketingový projekt, tvrdí Sobotka

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čssd

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a předseda vlády Bohuslav Sobotka
Koalice se pře o to, kdo může az vysoké ceny mobilních adat a kdo jde na ruku operátorům. Exministr Kuba (v kroužku) to vidí po svém
Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech
Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech
Záběry ze sjezdu ČSSD na jihu Čech
7
Fotogalerie

Ústřední výkonný výbor vládní ČSSD dnes schválil návrh dlouhodobého programu. Definitivně ho ovšem musí potvrdit až delegáti březnového sjezdu. 

Tam zvolí také nové vedení strany. Program je podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky založený na hodnotách svobody, spravedlnosti a solidarity.

„My nejsme nějaký krátkodechý marketingový projekt, který byl ustaven nějakým účelovým způsobem, ale jsme strana, která skutečně žije programovou debatou," řekl novinářům Sobotka po pražském zasedání výkonného výboru ve zjevné narážce na hnutí ANO ministra financí a miliardáře Andreje Babiše.



Sociální demokracie chce podle Sobotky hájit zájmy zaměstnanců, rodin s dětmi, seniorů nebo lidí s průměrnými příjmy. „Myslím si, že je důležité si uvědomit, že zájmy normálních lidí nehájí miliardáři," prohlásil předseda ČSSD a premiér.

Z dlouhodobého programu bude vycházet stranický program pro podzimní sněmovní volby. Navzdory koaličním rozmíškám mezi sociální demokracií a hnutím ANO je podle Sobotky cílem ČSSD, aby nynější vláda těchto dvou uskupení a KDU-ČSL mandát dokončila.

Sociální demokraté zřídili také novou funkci ekonomického ředitele. V nejbližších dnech jím šéf strany Bohuslav Sobotka jmenuje dosavadního místopředsedu pro hospodaření Martina Starce.

„Domnívám se, že by bylo dobře, aby se politické vedení sociální demokracie zbavilo starosti řešit hospodaření, aby byl jeden člověk v managementu strany, který bude mít tuto věc na starosti," řekl k nově zřízené funkci Sobotka. Starec v nejbližších dnech proto rezignuje na post místopředsedy strany.

ČSSD také trvá na tom, aby kraje dostaly letos na opravy svých silnic tři miliardy korun. To je o miliardu víc, než nabízí ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Sobotka uvedl, že Ťok ho lednovým oznámením dvoumiliardové dotace na opravy silnic druhé a třetí třídy zklamal. Původně měl být příspěvek obdobný jako loni, což byly tři miliardy, připomněl ministerský předseda. Předloni kraje dostaly 4,4 miliardy korun.