Komentář Martina Lobotky: Brzdíme. A bude hůř

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vacková, E15

Potvrzeno. Česká ekonomika má to nejlepší na nějakou chvíli za sebou a před sebou horší časy.

Centrální banka a ministerstvo financí v prognóze zveřejněné jen před pár dny shodně očekávali, že meziroční růst v minulém čtvrtletí dosáhl 2,7 procenta. A že se v posledním čtvrtletí letošního roku vrátí zase nad tři procenta meziročně. Realita ve třetím čtvrtletí byla však o 0,4 procentního bodu. horší a vzhledem k předstihovým indikátorům je návrat tempa růstu nad tři procenta koncem letošního roku krajně nepravděpodobný.

Zpomalení čtvrtletního tempa růstu ve třetím čtvrtletí na nejslabší hodnotu za dva roky (0,4 procenta) také znamená, že Česko dál výrazně zaostává za Polskem či Maďarskem. V posledních pěti kvartálech nebylo průměrné čtvrtletní tempo růstu ani poloviční oproti těmto zemím. A ne, nejedná se o „splátku“ za rychlejší růst v intervenčním období. Průměrná čtvrtletní tempa v době intervenční byla v Česku, Maďarsku i Polsku téměř identická.

Struktura růstu prozatím nebyla zveřejněna, ale z informací statistického úřadu, že „na přírůstku hrubé přidané hodnoty se nejvíce podílela odvětví stavebnictví, obchodu a dopravy“ je zřejmé, že na vině je průmysl. Tento důvod potvrzují i data od našeho největšího obchodního partnera – tempo růstu německé ekonomiky se ve třetím čtvrtletí propadlo do červených čísel a bylo nejslabší od prvního kvartálu roku 2013. Tamní statistický úřad prstem ukázal na zahraniční obchod (export průmyslových výrobků) jako na viníka propadu.

Vzhledem ke zpožděním mezi Českem a Německem se dá očekávat, že poslední kvartál letošního roku bude u nás růstově ještě slabší. A předstihové indikátory u nás ani v zahraničí rychlý obrat nevěstí.

Přidejme k tomu ještě spoustu rizik, jako jsou italské rozpočty nebo obchodní války, která se ani nemusejí stoprocentně naplnit, aby měla negativní dopad. Nejpravděpodobnějším scénářem pro příští rok je zkrátka růst znatelně slabší než v posledních dvou letech. Doufejme, že si to uvědomí centrální bankéři i ministerstvo financí. Podle listopadových prognóz zatím obě instituce stále trvají na tom, že všechno bude, jako bylo. 

Autor je hlavním analytikem Conseq Investment Management