Komentář Petra Peška: Církevní restituce – jedno vítězství rozumu

Ústavní soud zrušil zdanění náhrad z církevních restitucí (15. 10. 2019)

Ústavní soud zrušil zdanění náhrad z církevních restitucí (15. 10. 2019) Zdroj: ČTK

Ústavní soud zrušil zdanění náhrad z církevních restitucí (15. 10. 2019)
Církevní restituce
Církevní restituce
Církevní restituce
5
Fotogalerie

Čekalo se to, ale i tak to stojí za pozornost. Rozhodnutím o protiústavnosti zdanění církevních náhrad fakticky končí tažení proti tomu, aby stát alespoň finančně odčinil jeden ze zločinů komunismu. Je to také jeden z mála korektivů uplatněných na to, co vládní většina za asistence Hradu v poslední době zavádí a předvádí. A za povšimnutí stojí i samotná argumentace Ústavního soudu.

Zdůvodnění nebylo jen nějakým bezbarvým právně- -technickým rozborem, ale ostrým odsouzením těch, kteří zdanění chtěli prosadit. Pro připomenutí – ve sněmovně to byly ANO, ČSSD, KSČM a SPD, novelu podporoval a ochotně podepsal i prezident Miloš Zeman. Jirsa mluvil o porušení principů demokratického právního státu, o zpochybnění vlastnického práva, úcty ke svobodě. A vše zarámoval připomenutím zločinnosti komunistického režimu.

Ústavní soud také šikovně odmítl posuzovat novelu jako daňovou úpravu. Konstatoval, že hlavním záměrem bylo osekat církvím část náhrad, tedy zmenšit objem nápravy křivd. Ústavní soud bývá často viněn ze vstupování na minové pole politiky – a nejinak tomu nejspíš bude i u tohoto verdiktu. Redukce problému na pouhý daňový spor by mu v těchto půtkách určitě nepomohla.

Tažení proti církevním restitucím a náhradám je staré prakticky stejně jako samotný úmysl jednu z kapitol komunistického bezpráví odčinit. A když se nepodařilo shodit to ze stolu celé, tak se objevil rádoby přijatelnější nápad zdanit finanční náhrady. Začalo to neúspěšnými ústavními stížnostmi někdejších Věcí veřejných, různě se ozývali i sociální demokraté (tři senátoři ČSSD ovšem také podpořili nynější stížnost). Opakovaně se na boji s církvemi přiživovali komunisté.

Pro zdanění církevních náhrad se opakovaně vyslovil i Andrej Babiš, i když ve svých kalkulacích zjevně počítal i s tím, že jej nakonec Ústavní soud smete ze stolu. Neboli že koaliční vlk se nažere (komunisté tím podmiňovali podporu vlády), ale koza (tedy ústavní pořádek a přízeň části voličů) zůstane celá. Manévr pragmatický i cynický – jak kdo chce.

Odpůrci zdanění církevních náhrad nyní vyzdvihují roli Senátu a Ústavního soudu. Tady je ale třeba jisté zdrženlivosti. Nezapomeňme, že horní komora za jiné politické konstelace církevní restituce zamítla a sněmovna ji musela přehlasovat. A také Ústavní soud by klidně mohl jindy rozhodnout jinak.

Nyní ale zůstává faktem, že ve správnou chvíli a na správném místě učinili brněnští soudci přítrž bezbřehé libovůli kvazivládní většiny. I jedno malé vítězství rozumu je pořád vítězstvím rozumu.