Církev se vrhá do realit. Českobudějovická diecéze založila společnou firmu se skupinou RSBC

Církevní restituce

Církevní restituce Zdroj: profimedia.cz

Robert Schönfeld
Církevní restituce
3
Fotogalerie

Investiční skupina RSBC a českobudějovická diecéze založily společnost RSBC Consortio. Bude se orientovat především na investice do nemovitostí a realit. Společnost je připravena investovat do realitních projektů stovky milionů korun. Podobný společný podnik v Česku dosud podle odborníků založen nebyl, ale některé církve ukládají část majetku do speciálně vytvořených fondů renomovaných investičních společností.

RSBC Group se dlouhodobě orientuje na investice do firem v regionu střední a jihovýchodní Evropy. „Jde o partnerství založené na společných trvalých hodnotách. Věříme v konzervativní přístup a budování férových vztahů, které přináší dlouhodobý prospěch všem zúčastněným,“ uvedl zakladatel RSBC Robert Schönfeld.

Pro českobudějovickou diecézi je spojení s investiční skupinou dalším krokem v cestě k úplné emancipaci od státu. „Od spolupráce se zkušenou investiční skupinou si slibujeme, že nám společné hospodaření pomůže být po odluce církve a státu finančně soběstační,“ doplnil generální vikář českobudějovické diecéze David Henzl.

„Spojení církve a soukromé investiční skupiny do joint venture dokazuje, že i u nás v Česku může subjekt z neziskového sektoru navázat dlouhodobou spolupráci s finančním sektorem, a to i nebankovní institucí,“ řekl analytik J&T Banky Petr Sklenář. Investování do nemovitostního portfolia je podle něj posun vůči dosavadní praxi správy majetku u neziskového sektoru, který preferoval jednoduché finanční nástroje, a především bankovní produkty.

RSBC je soukromá investiční skupina, která vznikla v roce 1998 jako správce restituovaného majetku rodiny Schönfeldů. Dlouhodobě se orientuje na investice do průmyslu, zemědělství, komerčních a residenčních nemovitostí a nových technologií.

Stát od roku 2013 vyplácí šestnácti církvím celkem dvě miliardy korun, každoročně navýšených o aktuální inflaci. Podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi je do roku 2042 k výplatě 59 miliard korun, z toho nejvíc má získat římskokatolická církev (47,2 miliardy korun). To má umožnit odluku církví od státu.

Stát církvím dosud přispívá. Posílá jim příspěvek na platy duchovních a administrativních pracovníků, letos 1,2 miliardy korun. Příspěvek se postupně snižuje a zcela zanikne v roce 2030. Církve si musí do té doby najít vlastní zdroj příjmů. V hospodaření s cílem budoucích výnosů se církev orientuje na zemědělství a lesnictví, budovy, finanční investice a poslední jsou investice diecézí do vlastních podnikatelských projektů.