Komentář Petra Peška: Předčasná hrozba volbami

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Zní to dramaticky, je to mediálně vděčné, skýtá to jistý vyděračský potenciál. Proč tedy kartu předčasných voleb občas nevytáhnout? Anebo je aspoň jako poslední možnost nepřipustit, jak to učinil premiér a šéf ANO Andrej Babiš.

Řekl sice, že je nechce. Vzhledem k tomu, kolik věcí už „nechtěl“ – včetně vstupu do politiky – je ale nutné i toto brát s rezervou. Stejně tak ovšem i opačnou variantu. Nyní je hrozba předčasnými volbami hlavně nástrojem, jak při schvalování rozpočtu zatlačit na koaliční ČSSD i polokoaliční KSČM, které se potácejí kolem hranice sněmovního ponoru.

Navíc je známo, že předčasné volby se často obrátí proti tomu, kdo je vyvolal. Což ale neznamená, že k nim nakonec nemusí dojít. Hlavní otázky tak znějí: Komu by se hodily? A jak by se k nim za současného rozložení sil dalo dojít?

Je zřejmé, že nyní by z nich profitovalo hlavně hnutí ANO. Jeho preference se stále drží nad 30 procenty, podle některých průzkumů dokonce rostou. Hrozí ale, že zároveň s plným dopadem ekonomických následků pandemie a postupným vysycháním zdrojů se to začne obracet.

Možná se tedy v hlavách některých lidí z Babišova okruhu varianta předčasných voleb uhnízdila, jak nedávno psal server Neovlivní.cz. Nabízel by se buď souběh s podzimními krajskými a senátními volbami, čímž by ANO zároveň vyřešilo problém s chybějícími populárními tvářemi z regionů a mohlo by kampaň naplno postavit na svém lídrovi, anebo sněmovní klání uspíšit na jaro příštího roku. Na to mohou po podzimních volbách dostat chuť i některé další strany.

Hlavní problém předčasných voleb ovšem spočívá v tom, že by pro ně Babiš potřeboval jednak populární záminku, kterou by dokázal „prodat“ voličům, jednak podporu dalších stran. K vyvolání voleb se totiž nyní nabízejí dvě hlavní ústavní cesty. Buď by se na nich dohodly tři pětiny všech poslanců, což komplikuje nejen současná sněmovní aritmetika, ale i obavy řady stran o překonání pětiprocentního prahu. V podstatě by se na nich muselo ANO dohodnout s Piráty a ODS, což teď asi není zrovna reálné.

Druhá cesta vede přes sněmovnu: vláda by spojila svou důvěru s některým návrhem zákona – třeba zrovna o státním rozpočtu – na němž by se poslanci do tří měsíců nedokázali dohodnout. Zde se ale rýsuje ještě jiná překážka. Na rozdíl od první varianty prezident v tomto případě pouze může sněmovnu rozpustit. Nemusí. A Miloš Zeman se už proti předčasným volbám opakovaně vyslovil. Ledaže by i on výjimečně změnil názor.

Prozatím je tedy téma předčasných voleb jen „na stole“, jak to formuloval Andrej Babiš. Nic víc, ale ani nic míň.