Zeman podpořil půlbilionový rozpočtový schodek. Klíčové sněmovní hlasy ale stále chybí

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Blesk:Karel Kopáč

Prezident Miloš Zeman souhlasí s dalším navýšením rozpočtu, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) po jednání v Lánech. Pro rekordní schodek 500 miliard korun ale zatím menšinová vláda ANO a ČSSD nemá podporu Sněmovny.

„Když (prezident) vidí, že to neprojíme, ale dáme na investice, nemá s tím problém,“ řekl Babiš. Dodal, že Zeman v úterý přijme ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Premiér bude o podpoře rozpočtu jednat ráno s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem.

Babiš a Schillerová se během pondělí snažili nalézt podporu pro rozpočtový návrh u opozice, v úterý bude o návrhu vlády jednat příslušný sněmovní výbor. „Máme investovat rekordní sumu, téměř 200 miliard celkem, z toho 140 miliard z českých zdrojů. Z toho 111 miliard na dopravní infrastrukturu. Chceme se z dopadu koronaviru proinvestovat. To je ten náš hlavní cíl,“ řekl Babiš.

Schillerová původně chtěla požádat Sněmovnu o podporu dalšího navýšení deficitu tento týden. Po pátečním jednání s komunisty, kteří hodlají věc probrat až na sobotním zasedání širokého vedení, uvedla, že může žádost posunout na další týden. Během pondělka nicméně vyjednávala nejprve spolu s Babišem prostřednictvím videokonference se zástupci dalších stran, bilaterálně pak s lidovci a Piráty. Podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce zůstává po těchto jednáních „vše otevřeno“.

Kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru má deficit rozpočtu v letošním roce vzrůst na 500 miliard korun. Původně měl být 40 miliard, vláda už ho dvakrát navyšovala, nejprve na 200 miliard, poté na 300 miliard. Schillerová minulý týden řekla, že další zvýšení už neočekává.

Fond obnovy Evropské unie by měl mezi členské státy rozdělit 750 miliard eur, na Česko by mělo připadnout zhruba 20 miliard eur (asi 550 miliard korun). Největšími příjemci pomoci by měly být epidemií nejvíc zasažené země Itálie a Španělsko, pro které Evropská komise předpokládá víc než třetinu celého balíku. EK si chce celou částku bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích.