KSČM a ODS zvýšení rozpočtového schodku nepodpoří. Ožívá otázka předčasných voleb, uvedl Babiš

Premiér Andrej Babiš během vystoupení po jednání vlády (15. 6. 2020)

Premiér Andrej Babiš během vystoupení po jednání vlády (15. 6. 2020) Zdroj: ČTK / Vít Šimánek

Vojtěch Filip
Andrej Babiš
Vojtěch Filip (KSČM) a Andrej Babiš (ANO) v červnu 2019 při jednání o důvěře vládě
4
Fotogalerie

KSČM se při jednání výboru o návrhu navýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun zdrží hlasování, řekl předseda strany Vojtěch Filip. Premiér Andrej Babiš ho prý při dnešní schůzce k podpoře nepřesvědčil. Stejné stanovisko zaujala i opoziční ODS. Strana považuje schodek za nepřijatelný. Bez reforem, pouze navyšováním schodku podle Fialy nelze postupovat. Pokud by vláda ANO a ČSSD nedokázala prohloubení deficitu rozpočtu prosadit, pak by podle Babiše byly na stole předčasné volby. Vzápětí ale premiér své vyjádření mírnil slovy, že předčasné volby nechce a vylučuje je. Tématem by podle něj byly až na posledním místě.

Kabinet zatím nemá jistou podporu rozpočtu, jedná o něm i s opozicí, protože hlasovat pro půlbilionový schodek se zdráhá i KSČM, která dosud rozpočtové návrhy vlády podporovala. „Nechci předčasné volby, ale v momentě, že by naše koaliční vláda nemohla prosadit rozpočty, které potřebuje, tak potom to samozřejmě může být otázka na stole,“ uvedl dopoledne Babiš.

Později na twitteru své vyjádření doplnil. „Předčasné volby? Na ty se ptali novináři. Já je vyloučil. Nechci je,“ napsal. Téma by podle něj bylo na řadě až na posledním místě. „Kdybychom viděli, že jiná cesta, jak prosadit proinvestiční rozpočet, který naše ekonomika nutně potřebuje, už prostě není,“ dodal.

Na briefingu před jednáním Sněmovny Babiš naopak uvedl, že volby nevyloučil a nebojí se jich. „Naopak, mám volební kampaně rád,“ řekl. Sněmovna je podle něj nepřátelská k občanům. „Pokud by vláda nemohla prosazovat rozpočet, který podporuje důchodce, zaměstnance, investice, obce, zkrátka všechny občany, tak potom je skutečně na pováženou se zeptat, jestli má smysl, aby tato Sněmovna pokračovala,“ řekl.

Později však znovu zopakoval, že žádné předčasné volby nechce. „Protože tato vláda je úspěšná, má jasné výsledky a je to vláda, která má jasné plány, přesně ví, co má dělat a funguje. Bohužel jsme menšinová vláda, tak čekáme, že nás Sněmovna podpoří, protože je to rozpočet totálně proinvestiční,“ dodal.

Předseda poslaneckého klubu koaliční ČSSD Jan Chvojka ve Sněmovně řekl, že si nemyslí, že by bylo téma předčasných voleb na pořadu dne.

Filip uvedl, že komunistům se deficit zdá příliš vysoký. „Premiér sice argumentoval stanoviskem prezidenta (Miloše Zemana), ale já pořád chci vidět investiční plán, který by to zahrnoval,“ řekl Filip. Babiš v pondělí po schůzce se Zemanem řekl, že prezident s dalším rekordním navýšením rozpočtu souhlasí.

Babiš řekl, že podle komunistů je 500 miliard příliš moc. „KSČM chce 450 miliard a (Filip) měl nějaké kritické názory k tomu, jak funguje ministerstvo obrany,“ řekl premiér. Snížení schodku ovšem odmítá. O dohodě o toleranci mezi KSČM a ANO se podle Babiše na schůzce nehovořilo. „Pan Filip přijde začátkem července s nějakým návrhem,“ vysvětlil. Komunisté chtějí, aby dohoda doznala změn, protože v původním znění nepočítala s koronavirovou epidemií.

O podpoře rozpočtového návrhu chce premiér jednat ještě s lidovci. „Nejsme vláda, která je v každém případě závislá na KSČM, jednáme se všemi. Doufám, že najdeme konsensus a že se to rychle podpoří,“ uvedl. 

„Budeme o tom ještě jednat na poslaneckém klubu a požádal jsem premiéra o jednání k tomuto tématu,“ sdělil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Nemáme úplně jasno, na co, kam a jak,“ řekl na rozpočtovém výboru poslanec Jiří Dolejš (KSČM). „Nesmíme se divit zcela věcným obavám z toho, aby nám dějiny a voliči nenafackovali za to, že jsme jednali ukvapeně,“ dodal. Nejde podle něj o to odmítnout vládní návrh, ale ujasnit si další postup, aby chyb bylo co nejméně.

Nesouhlasí ani ODS

Půlbilionový schodek nepodpoří ani opoziční ODS. Strana ho považuje za nepřijatelný. Bez reforem a pouze navyšováním schodku podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy nelze postupovat. S vládou jsou ochotni jednat o případné podpoře, když do 31. července přijde s auditem výdajů, s termíny snižování byrokracie či se zrušením superhrubé mzdy a celkovou reformou daní a odvodů. Novinářům to před jednáním dolní komory Parlamentu o prohloubení rozpočtu uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Rozpočtový schodek ve výši půl bilionu považuje Fiala za nepřijatelný. Přitom podle něj nelze věřit, že na všechny nemoci je lékem rozpočtový deficit bez reforem.

„Je to 50 tisíc korun na hlavu včetně kojenců, jedna třetina celkových příjmů rozpočtu,“ uvedl k 500miliardovému schodku poslanec Jan Skopeček s tím, že na druhé straně je pomalá pomoc vlády postiženým epidemií koronaviru. Ministryně Alena Schillerová (za ANO) podle něj postupuje jako účetní, nikoli strategicky, což může vést k dalšímu prohlubování deficitu.

„Pokud vláda přijme naše podmínky, dostaneme se dál,“ popsal Fiala postoj občanských demokratů. Vláda o podpoře deficitu jedná s komunisty, lidovci a Piráty, podle premiéra Andreje Babiše ostatní strany jednání odmítly.

V souvislosti s požadavkem komunistů, kteří dosud rozpočty menšinové vlády ANO a ČSSD vždy podpořili, na zkrácení armádních nákupů ODS varuje před takovým krokem. Vláda by podle nich neměla omezit plány na modernizaci armády. S tím podle Babiše ani nepočítá.

Podle exministra financí a šéfa sněmovního klubu opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska nelze o žádosti o navýšení rozpočtu v podobě, jak ji vláda předložila, seriózně jednat. „Vláda chce zvýšit výdaje o 137 miliard, aniž by specifikovala na jaké konkrétní účely. Podle mého názoru se Sněmovna nesmí vzdát své rozhodovací pravomoci. Není tady jediný důvod k tomu, aby novela byla projednána ve stavu legislativní nouze,“ uvedl na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny.

Vláda žádá Sněmovnu o navýšení schodku už potřetí, kvůli koronavirové epidemii narostl zatím z 40 miliard na 300 miliard korun. Komunisté dosud v hlasování menšinový kabinet ANO a ČSSD podpořili. Koalice o podpoře jedná i s dalšími stranami.