Komentář Petra Peška: STAN v boji o „nepolitické“ voliče

Nový předseda hnutí STAN Vít Rakušan dostal od svého předchůdce Petra Gazdíka stan (13. 4. 2019)

Nový předseda hnutí STAN Vít Rakušan dostal od svého předchůdce Petra Gazdíka stan (13. 4. 2019) Zdroj: Blesk

Pro Starosty – tedy přesněji, pro hnutí STAN – to byl povedený víkend. V doplňovacích senátních volbách jejich kandidát porazil dlouholetého místního starostu a kromě toho bylo zpravodajství plné jejich sjezdu, kde si zvolili nové vedení. Takže je pochopitelné, že nešetřili ambicemi včetně té nejvyšší, vládní, s níž přišel nový předseda STANu Vít Rakušan. Máme tu tedy etablovanou politickou sílu, se kterou bude třeba počítat dál i na celostátní úrovni?

Nový průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi tomu nenasvědčuje – STANu přiřkl jen 3,5 procenta, takže by Starosty nechal za branami sněmovny…a asi je moc nepotěšil. Byl to ale jen jeden průzkum, navíc s novým vedením se věci mohou změnit, nebo přinejmenším v to Starostové doufají. A skutečnost, že v Senátu se – byť pomocí různých koalic – dopracovali na nejsilnější klub, je pro ně nepochybně důležitější. Prozatím sice v duchu své verze klidné síly udrželi na uzdě volání po převolení šéfa horní komory ve svůj prospěch, i sám Rakušan ale dal najevo své „ale“ – to když v rozhovoru pro deník E15 jen tak mezi řečí pronesl, že Senát by potřeboval typově jiného předsedu než toho současného.

Teď jde o to, zda a kde mohou Starostové a nezávislí v omezeném voličském rybníku lovit. Profilují se jako středová či středopravá strana, s důrazem na místní a regionální politiku a jako alternativa pro ty, kteří nemají příliš v oblibě zavedené strany, odmítají „politikaření“ (nechme teď toto nesmyslné označení stranou) a jde jim o „pragmatické“, neideologické fungování věcí veřejných. Neboli podobně jako hnutí ANO, přinejmenším v jeho počátcích a bez oligarchy v čele. Není tedy náhodou, že se právě proti ANO silně vymezují.

A částečně jsou jako Piráti, jen bez jejich levicových výstřelků a s většími zkušenostmi. Právě snahou oslovit mladé voliče zavání nápad nového vedení STANu, aby se volilo už od 16 let, ponejprv v komunálních volbách. Jakkoliv jsou tu určitě důležitější věci k řešení, zvláště mladé to zaujme, možná i víc než taktéž podbízivé slevy na jízdném.

Ty tam jsou každopádně doby, kdy musel být STAN vděčný TOP 09 za to, že jej vytáhla na celostátní úroveň (na místní fungují už bezmála 15 let). A jak – viděno zpětně – od nich bylo chytré, že se v tehdy dominantnější Topce nerozplynuli a ponechali si název i ve společném logu. Mimochodem, bylo zajímavé, jak Vít Rakušan v rozhovoru pro ČT mezi možnými koaličními partnery po příštích volbách zmínil KDU-ČSL, ODS, Piráty…ale TOP 09 nikoliv. Ale třeba jen zapomněl.