Komentář Tomáše Prouzy: Ani koronavirus energošmejdy nezastavil

Energošmejdy koronavirus nezastavil, ilustrační foto

Energošmejdy koronavirus nezastavil, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Jednání v Poslanecké sněmovně.
Jednání v Poslanecké sněmovně.
3
Fotogalerie

Když o něčem řekneme, že je to „za pět minut dvanáct“, přiznáváme, že jsme to stihli skutečně na poslední chvíli. V případě chystané novely energetického zákona, která má za úkol především pročistit tuzemský energetický trh a vyhnat z něj energošmejdy, to již bohužel neplatí. 

Tím, jak se protahuje projednání novely ve sněmovně a zároveň roste agresivita těchto podvodníků, jsme ve fázi, kdy je už deset minut po dvanácté. Není to pouze můj subjektivní pocit. Důkazem toho jsou desetitisíce stížností na energošmejdy, kterými se zabývají Česká obchodní inspekce (ČOI) i Energetický regulační úřad (ERÚ).

Z 52 provedených kontrol zprostředkování energií v roce 2019 zjistila ČOI ve 49 případech porušení zákona. Nárůst spotřebitelských podání registruje i ERÚ. Ze statistik jasně vyplývá, že jako čím dál problematičtější se v energetice ukazují právě zprostředkovatelé. Smutnou pravdou totiž je, že si ze stávajícího znění energetického zákona energošmejdi naprosto nic nedělají a prostě a jednoduše ho ignorují.

Běžně používají nekalé obchodní praktiky, neinformují o možnostech reklamace a častokrát se neštítí ani agresivního nátlaku a vyhrožování. Za tyto prohřešky udělila ČOI v roce 2019 celkem 18 pravomocných pokut, jejich výše dosáhla téměř 3,5 milionu korun, v posledních letech zpřísňuje i ERÚ.

Loňský rok byl výrazně poznamenán probíhající pandemií koronaviru. Pokud jsme se domnívali, že to alespoň utlumí řádění energošmejdů, stejně jako byla paralyzována mnohá odvětví naší ekonomiky, bylo naše doufání marné. Energetičtí šmejdi se nejen přizpůsobili, ale přišli i s novými triky.

Už během jarní vlny se objevily případy, kdy se vetřeli k nic netušícím seniorům a pod záminkou, že jim nesou roušky, jim dali podepsat údajné potvrzení o převzetí. Z toho se posléze vyklubaly plné moci nebo smlouvy s novým dodavatelem energií. Konkrétní zkušenosti řady lidí byly tak bolestivé, že ve snaze předejít jejich opakování jsme vytvořili webové stránky smejdumzmar.cz.

To, že bude konečná zpráva ČOI za rok 2020 podobně tristní čtení jako ta předchozí, dokládá průběžná statistika za loňské třetí čtvrtletí, v němž ČOI za porušení zákona pravomocně uložila pokuty v celkové výši téměř 1,5 milionu korun.

Jakkoli se nám mohou zdát penalizace vysoké, velké hráče mezi energošmejdy příliš nebolí. Vědí, že se zahojí na nás spotřebitelích. Nebudeme si nic nalhávat, dokud nedostanou státní úřady do rukou účinné páky například v podobě povinné registrace zprostředkovatelů a jednoznačné definice nekalých praktik, budou se energošmejdi stále cítit nepostižitelní.

Proto je potřeba, aby novela energetického zákona už konečně prošla alespoň prvním čtením v Poslanecké sněmovně a poté rychle i zbytkem legislativního procesu. Po třech promarněných šancích od července minulého roku poslance čeká další pokus 26. ledna. Chtěl bych být mírným optimistou, ale pro jistotu ještě napíšu na podporu projednání novely dopis poslankyním a poslancům. Ta novela je totiž připravena velmi dobře a stojí za ní všichni, kteří souhlasí s naším heslem „Šmejdům zmar“. Koncem ledna uvidíme, jak vážně to s ochranou spotřebitelů myslí naši zákonodárci.

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR