Komentář Viliama Bucherta: Kdepak ty peníze jsou?

Žádost můžete podat od 18. března do 18. dubna.

Žádost můžete podat od 18. března do 18. dubna. Zdroj: Hlavní město Praha

Obchodní centrum Paladium funguje již téměř dva měsíce ve velice omezeném provozu. Otevřené jsou pouze obchody, které nepodléhají vládním omezením
Obchodní centrum Paladium funguje již téměř dva měsíce ve velice omezeném provozu. Otevřené jsou pouze obchody, které nepodléhají vládním omezením
Přízemí obchodního domu Kotva je již otevřené
Přízemí obchodního domu Kotva je již otevřené
Přízemí obchodního domu Kotva je již otevřené
14
Fotogalerie

Tibeťané při obcházení klášterů používají modlitební mlýnky, kterým se říká khor-lo. V nich jsou na papírcích napsány buddhistické mantry. Věřící s mlýnky točí, a tím symbolicky vysílají modlitby do světa. Zda jejich přání dojdou naplnění, vědí jen božstva. Podobné je to s vládní pomocí české vlády při koronavirové krizi. Žádosti a požadavky firem i jednotlivých osob se točí v soustrojí úřadů jako v buddhistickém modlitebním mlýnku. Někdy se splní, jindy ne. Největším problémem ale je, že pomoc přichází pomaleji než v jiných zemích. To souvisí s komplikovaností a pomalostí státní správy.

Ošetřovné některým rodičům (protože museli kvůli uzavřeným školám zůstat doma s dětmi) nepřišlo ani za březen, jsou neakceptovatelné. Nechci zjednodušovat, ale takhle nemůže fungovat nic. Je to neschopnost a selhání systému. Podobné je to s různými programy pomoci firmám – jsou komplikované, administrativně složité, na peníze se čeká. Bude se čekat tak dlouho, až některé firmy zkrachují? Jedině takzvaná „pětadvacítka“, tedy plošná pomoc OSVČ, byla odeslána v přijatelném časovém horizontu. I když proč někomu z té samé finanční správy přišly peníze za 3 dny a jinému za 3 týdny, je nepochopitelné.

Obecně: stát přes různé projekty podle všeho vyčlení dostatek financí pro ty, které krize postihla a postihne. O adresnosti můžeme někdy pochybovat, ale smrtící je pomalost pomoci. V Německu, Rakousku, Velké Británii či v USA, přicházejí „krizové“ finance řádově rychleji.

Jak mi říkal jeden významný bankéř, výkonnost státní správy je v Česku malá a škodí firmám, občanům, školám, institucím. Oslabuje také naši konkurenceschopnost. Nutná je proto digitalizace státní správy. Bez ní se nepohneme vpřed. Jenže každé ministerstvo, každý se státem spojený úřad, si vypisuje IT zakázky podle sebe, nebere ohled na vytvoření průhledného a rychle reagujícího systému. Navíc u toho dál bují korupce. U digitalizace se nemusí nic složitě vymýšlet, stačí se podívat, jak to funguje v Estonsku. Tam je 99 procent všech služeb státu digitalizovaných. 99 procent!

Koronavirus obnažil mnohé problémy a ukázal, že bez on-line světa se v některých oblastech nepohneme dál. To souvisí s digitalizací státní správy a zvýšením konkurenceschopnosti. Zatím ty peníze z krizové pomoci putují kdoví kudy.