Komentář Vladana Gallistla: Čekání na další „šváby“

Ekonomický propad je největším nepřítelem podvodníků.

Ekonomický propad je největším nepřítelem podvodníků. Zdroj: ČTK / AP / Sven Hoppe

Regulátoři roky přehlíží upozornění na problémové praktiky firmy, která patří k výkvětům finančního trhu. Investoři ignorují riziko a zběsile se honí za výnosem. Auditoři s klidem potvrzují výsledky společnosti až do doby, než ekonomická krize odhalí rozsáhlý podvod, který skončí obřím krachem. 

Řeč ovšem není o německé platební firmě Wirecard, ale o společnosti Bernard L. Madoff Investment Securities, pod jejíž slupkou provozoval Bernie Madoff až do roku 2008 „gigantické letadlo“ ve výši 65 miliard dolarů.

O dvanáct let později se však na výše uvedeném tvrzení nemusí měnit vůbec nic. Jen místo Madoffovy firmy se dosadí Wirecard a místo americké Komise pro cenné papíry pak německý úřad BaFin. Do Madoffova skandálu byly pak zapleteny i velké auditorské společnosti jako PwC, KPMG či EY.

Posledně jmenovaná je i současným auditorským protagonistou skandálu, který minulý týden skončil krachem německé fintechové naděje. Jde vůbec o jeden z největších bankrotů německé historie, který odstartovala maličkost: téměř dvě miliardy eur chybějící na účtech.  

Oba případy mají kromě selhání úřadů a auditorů společné i to, že připomínají pád amerických kolosů Enron a WorldCom, které jsou symbolem „kreativního účetnictví“. Příznačné pro tyto krachy je to, že v době ekonomického boomu se pochybnosti ohledně účetnictví ignorovaly.

V případě Wirecard se dá dokonce říct, že německý úřad BaFin nejenže selhal v kontrole společnosti, ale dokonce pomáhal její pochybení zakrýt. Minulý rok totiž na čas zakázal spekulace na propad akcií Wirecard, což je krok, který ohledně konkrétní firmy nikdy předtím neudělal.

Kromě toho vyšetřoval spekulanty a novináře, kteří na účetní problémy upozornily, kvůli podezřením na manipulaci trhu. A naopak nezajistil řádné prošetření účtů Wirecard, což připravilo investory o peníze. Stejně jako v minulosti, až prudké ekonomické ochlazení odhalilo „temná tajemství“ skrytá v bilancích firem. Jasně se tak ukazuje, že největším nepřítelem korporátních podvodníků nejsou úřady či auditoři, ale recese.

V roce 2002, kdy vypukl skandál s falšováním účetnictví Enronu a WorldComu, trhy střízlivěly po technologické bublině. Madoff pak dojel na finanční krizi 2008. Pád Wirecardu přichází v době, kdy světová ekonomika zažívá nejhorší recesi od 2. světové války.

A je jisté, že nezůstane u jednoho skandálu, protože jak říká legendární investor Warren Buffett: „V kuchyni není nikdy jenom jeden šváb, když se rozhlédnete kolem.“ Ostatně kromě Wirecardu se už zhroutily rovněž akcie čínského kavárenského řetězce Luckin Coffee kvůli skandálu s nadhodnocováním tržeb v účetnictví.