Kritika Číny v kampani je hlavně divadlo pro voliče

Mitt Romney a Barack Obama během předolební debaty

Mitt Romney a Barack Obama během předolební debaty Zdroj: ctk

Čína podvádí, krade americké vynálezy, brání americkým firmám vyvážet na tamní trh a manipuluje se svou měnou, aby dala neférovou výhodu svým firmám, tvrdí Mitt Romney. Republikánský kandidát na prezidenta asijskou velmoc v předvolební kampani nešetří. A slibuje, že první den v úřadě prohlásí, že Čína je měnový manipulátor, což mu umožní uvalit na dovozy z Číny ochranná cla. V konečném důsledku by se to rovnalo vyhlášení obchodní války, varují analytici.

Tím se Romney zatím zabývat nemusí. Čína je vděčné předvolební téma, zvlášť když přímo souvisí s ústředním tématem kampaně – neutěšenou situací na americkém trhu práce. Institut pro ekonomickou politiku například spočítal, že rostoucí obchodní deficit obou zemí způsobil od roku 2001 do 2011 ve Spojených státech ztrátu až dvou milionů pracovních míst ve prospěch Číny. Romney ovšem není výjimkou v tom, že si Čínu vybral, aby ukázal voličům „svaly“. Na podobnou notu hráli v předchozích volbách i demokraté John Kerry a Barack Obama, který se po čtyřleté zkušenosti s jednáním s Číňany stal větším pragmatikem.

Ve měně chyba nebude

Na rozdíl od jiných předvolebních témat je ovšem Čína především divadlo pro voliče. Stačí si vzít neustále omílanou výtku, že Čína udržuje svou měnu vůči dolaru uměle slabou, aby pomohla čínským exportérům. Od roku 2005, když Peking souhlasil s postupným řízeným posilováním měny, jüan proti dolaru zpevnil o 25 procent. To sice čínské zboží dovážené do USA zdražilo, přesto schodek ve vzájemném obchodu se zbožím do konce loňského roku narostl o 46 procent. To ukazuje, že slabá měna nebude největší problém vzájemného obchodu.

Kurz jüanu k americkému dolaruKurz jüanu k americkému dolaru | E15Bilance obchodu se zbožím mezi USA a ČínouBilance obchodu se zbožím mezi USA a Čínou | E15Podíl obchodní bilance s Čínou na obchodním deficitu USAPodíl obchodní bilance s Čínou na obchodním deficitu USA | E15

Stačí se podívat na to, co Američané vyvážejí. Největšími vývozními trháky USA je odpad a šrot, který následují olejniny a obilí. Naopak z Číny do USA nejvíce proudí počítačové a telekomunikační vybavení.

Za růst deficitu vzájemného obchodu, který se loni podílel na celkovém americkém obchodním schodku ze 40 procent, Čína navíc úplně nemůže. Je spíše projevem změn v dodavatelských řetězcích. Jak rostou americké dovozy z Číny, klesá podíl importu z jiných asijských zemí. Protože jednotlivé díly se místo do USA vozí do Číny, kde se smontují a jako hotový výrobek pošlou do Ameriky. Svědčí o tom skutečnost, že od roku 1990 podíl dovozu ze zemí východní Asie, včetně Číny, na celkovém americkém dovozu lehce klesl. Celkový obchodní deficit s Asií se tak jen zviditelnil tím, že ho reprezentuje především jedna země, Čína.

Oprávněná kritika

Některé předvolební protičínské výpady nicméně mají opodstatnění. Reálný problém přestavuje nedostatečné dodržování a vymáhání práv k duševnímu vlastnictví, které nejen Romney, ale i někteří zástupci amerických firem označují za státem řízenou krádež zahraničního know-how.

Americká vláda před časem spočítala, že kdyby Čína chránila tato práva stejně jako USA, mohl by v Americe vzniknout až milion pracovních míst. Opodstatněné jsou i výtky na adresu ochrany některých čínských odvětví před zahraniční konkurencí, protežování čínských státních firem či ochrana některých sektorů před vstupem zahraničních investorů.
Barack Obama, na rozdíl od bojovně naladěného Mitta Romneyho, argumentuje, že tyto sporné otázky je třeba řešit jednáním, a nikoli sankcemi. Může ukázat, že v řadě případů nakonec čínská vláda na americký nátlak od některých kontroverzních opatření ustoupila. Na poli vzájemného obchodu navíc vůči Číně jeho vláda podala sedm stížností ke Světové obchodní organizaci (WTO). Před dvěma týdny například rozhodla o uvalení antidumpingového cla na čínské dovozy solárních panelů, které podle Washingtonu Peking dotuje v rozporu s pravidly WTO.

Vzkaz pro voliče

Čínská karta, kterou Romney vytáhl, má především utvrdit republikánské voliče, že Romney bude chránit americké národní zájmy. Šest z deseti republikánských voličů si totiž myslí, že vzestup Číny představuje pro USA hrozbu. Mezi demokraty si to myslí 48 procent příznivců. Přes 70 procent republikánů zároveň věří, že se Číně nedá věřit.
Dvakrát více republikánů než demokratů chce, aby prezident jednal s Číňany tvrdě. Demokraté jsou přece jen více nakloněni tomu, aby se s Čínou raději budovalo silné partnerství, než aby se s ní vedly obchodní války.

Intrade favorizuje ObamuIntrade favorizuje Obamu | E15

Intrade.com je prediktivní finanční trh, na kterém je možné sázet, že nastane určitá událost, například že prezidentské volby vyhraje Barack Obama, nebo Mitt Romney. Jde tak o alternativu ke klasickým předvolebním průzkumům. Čím vyšší je cena kontraktu v hodnotě 10 dolarů, tím vyšší je důvěra investorů, že kandidát vyhraje. Kdo koupí dnes kontrakt na Obamu za 5,97 dolaru, bude mít v případě Obamova vítězství zisk 4,03 dolaru na jeden kontrakt. Když kandidát prohraje, nevydělá nic.

Cena kontraktu v hodnote 10 USDCena kontraktu v hodnote 10 USD | E15