Lukáš Kovanda: Pravděpodobnost spojení PPF a Monety je nyní značná

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: Profimedia

Již tento měsíc vyvrcholí další, v pořadí třetí pokus o spojení Monety s finančními společnostmi skupiny PPF, v prvé řadě s Air Bank. Nelze se ubránit jistému déjà vu. Tak jako před zhruba půlrokem se totiž opět ozývá aktivistický fond Petrus Advisers, který další akcionáře Monety opět vyzývá k odmítnutí „dealu“. Rozhodne se na valné hromadě 20. prosince. 

Fond Petrus společně s českým miliardářem Pavlem Tykačem, resp. jeho společností Manecomte, představuje vedle samotné PPF největšího akcionáře Monety. PPF drží zhruba třicetiprocentní podíl. Podíl Petrusu i Tykače je výrazně nižší, činí něco přes pět procent.

Nyní bude mít fond s přesvědčováním ostatních akcionářů o dost větší práci než v červnu, kdy spojení odmítli, i když nikterak rozhodným způsobem. Pro spojení bylo před půlrokem de facto necelých 62 procent akcionářů, zatímco bylo třeba souhlasu tří čtvrtin z nich. Nyní bude místo 75procentního podílu souhlasících stačit pouze dvoutřetinový. Předkupní právo na nově vydané akcie, jimiž se má financovat 80 procent „dealu“, už totiž nebude mít pouze PPF jako minule, ale všichni akcionáři Monety.

Letos v říjnu Petrus dokonce Monetu vyzval, aby o dalším pokusu o spojení s Air Bank & spol. raději vůbec nepřemýšlela. Jak vidno, neuposlechla. Podle fondu akcie Monety rychle vyrostou nad úroveň zhruba sto korun za kus, jestliže zůstane samostatnou entitou. Fond už ale nedodává, že dojde-li ke spojení, existuje značný potenciál růstu cen akcií Monety až zhruba ke 130 korunám za kus.

Pokud k obchodu nedojde, akcie Monety se ve dvanáctiměsíčním horizontu sice přehoupnou přes stokorunu za kus, v tom má Petrus pravdu, ale jenom poměrně těsně. Bude totiž chybět započítání synergického efektu plynoucího z potenciálu dalšího růstu po spojení. Proto také třeba banka Citi mění své doporučení a nyní radí klientům akcie Monety, zůstane-li samotnou entitou, již dále nenakupovat, ale pouze držet. Pokud by však ke spojení došlo, spatřuje Citi potenciál dalšího, až 37procentního růstu cen akcií banky.

Podobně jako Citi bude zřejmě uvažovat i rozhodující většina akcionářů Monety. I proto, že PPF říká, že je to z její strany poslední taková nabídka. Nemusí jít pouze o plané varování. PPF má i jiné možnosti, jak rozšiřovat svůj finanční byznys, a pokud by usilovala o spojení svých finančních aktiv s Monetou počtvrté nebo popáté, může v tomto ohledu získat reputaci až příliš zatvrzelého hráče.

Jinými slovy, řadový akcionář Monety nyní stojí před atraktivnější nabídkou, než byla ta červnová, přičemž je výrazně pravděpodobnější než tehdy, že jde o nabídku poslední. Právě proto nyní bude mít Petrus, jenž jako minule zhusta sleduje hlavně svůj partikulární zájem, o dost těžší než minule přesvědčit ostatní akcionáře k odmítnutí.

Autor je hlavní ekonom Trinity Bank