Marné hledání špendlíku na akciovou bublinu. Dobré časy v nedohlednu

Investice

Investice Zdroj: Profimedia.cz

Letmý pohled na jakýkoliv souhrnný akciový graf nabádá k tomu, abychom v něm viděli bublinu. Jenže aby byla bublina bublinou, musela by prasknout. A aby praskla, musely by paradoxně přijít dobré časy. Ty jsou zatím v nedohlednu.

Doba je podivná, o tom není žádných pochyb. Podivná je ale také na investičních trzích, které začaly fungovat opačně, než by velel selský rozum. Když je špatně, akciím a dalším investičním aktivům se daří, špatná čísla z ekonomiky jim totiž pomáhají šplhat vzhůru. Čím hůř pro svět, tím lépe pro akcie, dalo by se říct. Logika za tím je ale v zásadě jednoduchá - špatná ekonomická situace je předzvěstí opatření vlád a centrálních bank, kterým nezbývá nic jiného než zasypat problémy penězi, které nakonec minimálně zčásti skončí i v investicích. Dnes se nesází jen na výsledky firem, ale také, a někdy i především, na činy centrálních bankéřů a vlád.

Jedna věc ale na první pohled nesedí. Vysoká inflace by totiž historicky byla v konečném důsledku pro akcie špatnou zprávou. Jistě, je to doprovodný jev ekonomiky zasypané penězi, které akciím pomohly vyrůst, ale když se tyto peníze propsaly i do růstu spotřebitelských cen, měli bychom očekávat zásahy centrálních bank, které musejí inflaci krotit. Současné vysoké ceny by tak měly akciím uškodit. Jak je možné, že se to neděje?

Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy

Video placeholde
• Videohub

Prapůvodem celé této divné situace je zvláštní postavení evropské a americké centrální banky. Ty musejí na rozdíl od té naší se zvyšováním úrokových sazeb čekat a obracet se více na ústní snahy srazit inflační očekávání veřejnosti. Příliš se nepřehání, když se říká, že ve Spojených státech má centrální banka strach, aby neshodila vyššími sazbami celé finanční trhy, a v eurozóně je v sázce zase osud Itálie, Řecka a dalších předlužených zemí, pro které by vyšší sazby znamenaly nesplatitelné úrokové náklady. Vyšší inflace tedy neznamená okamžitou reakci centrálních bankéřů, a tak tu s námi chvíli pobude.

To je samozřejmě pro nás všechny špatná zpráva, tedy kromě investorů, kteří se můžou těšit na další růst svých aktiv. Nízké výnosy na spořicích účtech a vysoká inflace totiž ženou širokou veřejnost do investic. To je obrovská poptávková síla, která má moc vytlačit ceny ještě mnohem výš, než kde v současnosti jsou. Mase přitom chvíli trvá, než se rozpohybuje k něčemu, co normálně nedělá. Řada z nás nechce spekulovat, radši by obyčejně spořila. Bohužel nám ale nic jiného nezbývá, a po roce vysoké inflace nám to při pohledu na ceny v obchodech začne docházet všem a začneme se poohlížet po něčem, co by naše úspory dokázalo ochránit. A akcie to umějí.

Dlouhodobá očekávání od výkonnosti akciového trhu jsou dle Bank of America nejvýš od roku 2000, kdy vrcholila internetová horečka. Nejenže jsme tento rekord překonali, ale vyskočili jsme vysoko nad něj, přibližně o celou polovinu. Znamená to, že je současná situace ještě o polovinu větší bublina, než byla ta před dvaceti lety? Ne nutně.

Že jsou současné akcie nafouknuté, není žádné tajemství, ale marně se hledá špendlík, který by bublinu propíchnul. Peněz na investování je mezi lidmi ještě spousta. Inflace se jen tak nezkrotí. Pandemie brzy neodejde, automobilky nebudou chrlit vůz za vozem a s čipy to také nevypadá dobře. A to je právě paradoxně pro akciové trhy optimistické. Pozitivní krom toho všeho je, že jde o akcie firem, které doručují zákazníkům skvělé produkty. Dobrá nálada zůstane do té doby, než bude tak dobře, abychom začali růst krotit.